Гиганти череши „Дикме”

https://www.24chasa.bg/Article/527007 Гиганти череши „Дикме” Гиганти череши „Дикме” www.24chasa.bg
До 36 мм стига диаметърът на новите череши. СНИМКИ: АВТОРИТЕ

Необичайно едри череши бият рекорди, държани у нас с години.

В Кюстендил вече се хвалят с 18-грамови плодове с диаметър 36 мм от канадските сортове “Самид” и “Самбърст”. Спецове от института по земеделие в града твърдят, че другаде в България такова нещо не може да се види.

В село Габарево до Павел баня обаче вече ги догонват в конкуренцията - с череши по 12-14 г с диаметър до 26 мм. Сортовете са американски, италиански, френски и турски.

На всичкото отгоре плодовете са и по-вкусни след опитване. Обяснението е, че нашият планински климат е по-благоприятен за овошките, отколкото в родината им. Температурните разлики в различните часове на денонощието - горещо денем и студено вечер, правят черешите по-сладки.

Работници от текстиолната фирма “Катекс” берат черешите, а жители на с. Габарево ги сортират за износ за Латвия и Естония. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Над 5000 дка са новите насаждения в България през последните 4 години, твърди бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който се занимава с консултантска дейност. Черешови масиви има в Хасковско, Пловдивско, Кърджалийско, Благоевградско, Бургаско, Разградско и край Сандански.

Производителят Митко Маврудиев показва новия сорт дини. СНИМКА: АВТОРЪТ

В новите градини са засадени сортове, непознати досега у нас.

Уникални за Кърджалийско например са италианските и френските “Ърли лори”, “Челесте”, “Биг лори”, “Феровия”, американската “Финко”, канадската “Суит хард”. Отлично се развива и турският сорт “Зират”, известен у нас като “Наполеон”. Дръвчетата са нискостеблени, върху специални подложки. Отглеждат се по нови технологии.

“Добивът с капково напояване достига до 2 тона от декар”, твърди Мехмед Дикме. Допълва, че животът на една градина с нискостеблени череши е не по-малко от20 години.

Новите сортове започват да зреят от 5-10 май и приключват в края на юни. По-ранните череши имат изключително добър пазар и цената им стигаше 8 лева за килограм, каза Дикме. Интерес към продукцията има от Русия и Германия.

“Това е смяна на поколението Старите сортове, отглеждани в България, вече ще отиват в консервната промишленост, а новите са за директна консумация у нас и в Западна Европа", смята Дикме.

Едрите плодове предизвикаха истински фурор на пазара в Кърджали през юни. Килограм череши, отгледани в градини край селата Боровица и Петелово, вървеше между 1,50 и 1,80 лева, а търговците рекламираха стоката си като "Черешите на Дикме".

Според бившия министър насажденията от череши и други плодове могат да станат реална алтернатива за производителите на тютюн.

Доходът от декар череши е съизмерим с този от декар тютюн.

"Единственият проблем, който възниква, е, че държавата трябва много сериозно да инвестира в изграждането на напоителни съоръжения", смята консултантът. Тези култури се нуждаят от капково напояване, а старите съоръжения са напълно амортизирани.

"Тази култура е благодатна. Тя расте на слабопродуктивни площи, където нищо друго не може да се отглежда. Ако стопанин има 10 дка череши, той спокойно може да се издържа с тях през цялата година”, коментира директорът на института по земеделие в Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов.

Дори и там, където черешите са традиционен поминък, разчитат на все още непознатите сортове. 4000 дка са новите насаждения в община Кюстендил от общо 17 000 дка.

"При надморска височина от 500-900 м, ако през деня е 30 градуса, през нощта температурата може да падне и до 12. Именно тези промени довеждат до формиране на вкусовите качества на местните плодове. При тези условия черешите не изискват много поливане, нужна е малко агротехника, само две-три пръскания", твърди Домозетов.

В института се отглеждат и селекционират сортове череши, различни по времето на зреене. Най-ранните са готови в началото на юни. Сред новите сортове, разработени от института, има и такива, които са готови за консумация още на 17 май.

От среднозреещите сортове най-популярните са “Бинг” и “Ван”, внесени от Америка и от Канада. Теглото на плодовете е над 7 г, те са плътни, хрупкави и много вкусни. Търсят ги и за износ.

При къснозреещите са разпространени “Козерска”, “Джермандовска”, “Хеледфингелска”, “Друганова жълта”. Плодовете им са изключително атрактивни - с дълга дръжка, сърцевидна форма, с плътно "месо" и едрина над 8 г, обясняват специалистите.

“Хардланд” и “Роял тон” пък са внесени от опитната станция в Ню Йорк.

"При тях най-важното е, че запълват период от 15 дни между зреенето на останалите сортове", казват изпитвачите на овошките.

175 са общо сортовете, отглеждани в института. До момента там официално са утвърдени 8 черешови сорта, селекционирани от местните специалисти. Последният е свръхраннозреещия сорт “Супер стар”.

Забравете обаче за череша без костилка. Това може да се случи само при сливите, предупреждават специалистите.

НЕНКО СТАНЕВ, ЕЛИЦА ИВАНОВА

Дините по-малки, но повече. От Гърция влизат издължени

От няколко години сортовете дини по българските бостани са сменени тотално. "Причината е изцяло пазарна: ластуните раждат по-малки карпузи, но повече. Така добивът от декар скача до 10 тона от декар", разказва производителят от Любимец Митко Маврудиев.

Старите времена, когато дините стигаха до 20- 25 кг, вече са забравени. "Криза е, хората нямат пари. Никой не може да си позволи 15-20 лева само за една любеница", обяснява стопанинът.

Фермерите в региона работят със семена на холандска фирма. Най-застъпените сортове са "Трофи", "Топгън" и "Соренто". "Те не са по-устойчиви от родните, но зреят по-бързо - за 50-70 дни в зависимост от метеорологичните условия през годината", разказва Маврудиев.

Сега по полето от старите сортове на места може да се види само американския "Кримсон", внесен у нас преди 30 години.

Дали пък динята не е гръцка, също може да се разбере лесно - техният сорт "Варела" е със силно издължени, а не обли плодове.

След изникването на семената рано напролет растението се присажда върху подложка. Тя е от кратуна. Сортът тиква се съешава с летния плод, както се облагородяват овощните дръвчета.

"Вкусовото качествообаче е същото, както и това на поникналите от обикновена динена семка растения", категорични са бостанджиите.

"Подложката на кратуната гарантира неколкократно по-голям добив", разказва пък производителят Паско Недялков.

В началото на кампанията се засаждал тиквеният материал. След поникване той се прехвърлял в кофички от кисело мляко. После разсадът се пикирал: в стъблото на кратуната се правела дупка с топлийка, а на мястото се присаждало и закрепяло истинското динено растение.

След тази хирургия сдвоената флора трябвало да престои седмица на тъмно и с минимално поливане.

Тогава хибридът се сеел на бостана. "Основното предимство е, че дивачката е устойчива на болести и студ, което не важи за чистата диня", уточнява Недялков. Ако след засаждането например температурите паднели под 17 градуса, "чистата" диня спирала вегетацията.

"Пясъчно-глинестата почва по нашия регион носи високата захарност на реколтата, подложката няма значение за сладостта", уточняват стопаните.

НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

Текстилци стават берачи в кризата

"В черешите край Габарево вече сме инвестирали чрез нашата дъщерна фирма "Руно" около 2,6 милиона лева. Започнахме най-напред със засаждането на 430 декара през зимата на 2006 година. Тогава кризата беше на прага ни и така решихме да намалим риска", каза пред "24 часа" изпълнителният директор на "Катекс" - Казанлък, Илия Вандов.

Градината вече надхвърля 1000 декара, които фирмата наема под аренда или изкупува от местните. Който има търпение, ще преброи тук 128 хиляди дръвчета и малки фиданки от 16 различни сорта череши, все чуждестранни и тъмночервени на цвят. За първи път т.г. тук засадиха посадъчен материал от американския сорт “Симко”, създаден преди 2 г. Точно на него заложи и банкерката Цветелина Бориславова, която създаде тук 300 декара своя овощна градина с череши и малко сливи. Избрала тъкмо този район, защото по думите й "тук всичко става".

И още едно нещо се случи за първи път тази година в градината - бяха набрани първите 50-60 тона череши от младите дръвчета. Плодовете са основно за износ - в Латвия и Естония, както и в Западна Европа. В техни берачи се преквалифицират временно работници от "Катекс", а за сортирането на плодовете са наети хора от Габарево.

"Заложихме на черешата, защото този плод узрява първи напролет и се търси много", пояснява още Илия Вандов. "Подбрали сме така сортовете в градината, че когато дръвчетата стигнат своята зрялост на 6-7-годишна възраст, да стигнем добив от 1500 тона. И то равномерно разпределен във времето. Най-ранният ни сорт - френският “Ърли лори”, зрее около 10 май, а най-късните - до средата на юли", допълва директорът.

Друго предимство на предпочетените сортове е, че дърветата от тях стигат най-много 2,5 метра височина и се берат лесно.

Тези дни обаче беритбата на още младите череши завършва по-рано - около 27 юни, защото фиданките от най-късните сортове са още много малки. Но "Катекс" готви още инвестиции в градината, тъй като се кани да монтира капково напояване за дръвчетата.

ВАНЬО СТОИЛОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Брокери: Цените на ваканционните имоти по морето удариха дъното

С над 50 % са намалели сделките с ваканционни имоти, след отлива на руснаци през последните 2 г, отчитат брокери от Бургас. "Спадът на пазара след срива на рублата през ноември, 2014 г., продължава.

Събраха стотици милиони от длъжници на фалиралата КТБ

Стотици милиони лева са влезли в касите на фалиралата КТБ. Парите са събрани от длъжниците на трезора в несъстоятелност и могат веднага да бъдат разпределени.

Ангелкова: Този летен сезон беше най-успешният от 1992 г. насам (Видео)

„Отминалият летен сезон е най-успешният от 1992 година насам. Само от април до август над 5, 1 милиона чужденци са посетили страната”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред камерите на

Димитър Радев: Доверието в банковата система е възстановено

Ако търсех удобство, нямаше да избера това кресло. През последната година беше доста напрегнато. Банковият надзор е в много по-добра кондиция в момента.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Бързината, екипът и качеството са водещи за фирма за кетъринг

Георгиус Цигаридис: Трябва постоянно да се търси качество и цена "Интеркетъринг" съществува от 2003 г. Освен с кетъринг, се занимава със столово хранене на фирми.

“Грандхотел България” продаден за 15 млн. евро

Разпродава ли се мултиимперията, питат се инвеститори в туризма. Категорично не, сделката за хотела е част от дългосрочната ни програма, казва Нели Сандалска Култовият “Грандхотел България” в

Всеки със сметка и сейф в регистър

Ще е готов от 1 януари 2017 г. Регистър с пълните данни за банкови сметки, сейфове и имената на притежателите им ще води БНБ от 1 януари 2017 г. Управителният съвет прие наредба за правилата,

НЕК няма да обжалва арбитража за “Белене”

НЕК няма за обжалва арбитражното решение за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от становището на адвокатската кантора Whait&Casе, която защитава интересите на компанията по делото с “Атомстройекспорт”.

Смартфон снима, щом се докосне всяка част от екрана

VIVACOM го пуска в магазините си VIVACOM пуска в магазините си смартфонът Xperia X Compact на Sony. Цената на модела е 29,90 лв. на месец с план Smart XL.