Намерили сървъра на “Читанка” на покрив сред сателити

https://www.24chasa.bg/Article/527021 www.24chasa.bg
Моменти от акцията на специалистите от ГДБОП срещу сайта

"Изгаряне на виртуални книги", "Героична акция на ГДБОП срещу Читанка","Имаме ли вече издателска мафия?". Това са част от заглавията на гневните коментари, които заливат форума на затворения от антимафиоти миналата седмица сайт за книги Chitanka.info. Сайтът предлагаше безплатно стотици заглавия на български и чуждестранни книги, речници и учебници.

Повечето форумци сравняват акцията на ГДБОП със знаменития роман на Рей Бредбъри "451 градуса по Фаренхайт". В романа книгите са забранени и подлежат на изгаряне от пожарникари.

На другата крайност са издатели, преводачи и български писатели. След техни многократни жалби за кражба на авторски права антимафиотите атакуваха сайта Chitanka.info. Според тях загубите им от "виртуалните" библиотеки в интернет са за милиони левове.

Намерили сървъра на “Читанка” на покрив сред сателити

"При нас постъпват много сигнали от потърпевши. Няколко сайта бяха затворени след операцията ни в Русе през миналия месец срещу подобен сайт. Затворихме и Chitanka, който нарушава сериозна правата на български автори, преводачи и издатели. Това е кражба на интелектуална собственост. Извадихме тези, които стоят зад него, и ги предадохме на правосъдието. Оттук нататък срещу тях започват процесуално-следствени действия като хора, нарушили закона и изпълнили криминализираните деяния по чл. 172 от Наказателния кодекс", коментира шефът на отдел "Компютърни престъпления" В ГДБОП Явор Колев.

АЛЕКСАНДЪР КРЪСТЕВ
АЛЕКСАНДЪР КРЪСТЕВ

Той е категоричен, че антимафиотите ще ударят и други сайтове за безплатни книги, защото извършват кражба на интелектуална собственост.

Явор Колев, шеф на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП
Явор Колев, шеф на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП

На 17 май спецполицаи от ГДБОП атакуваха в Русе дома на 26-годишен мъж. Той вземал от библиотеки за "четене" световно известни книги. После ги сканирал и след заплащане на SМS на кратки телефонни номера на цена от 4,80 лв. ги продавал на потребителите на сайта си bookbg.net. "Библиотекарят" предлагал не само сканирано съдържанието на книгите, но и кориците на оригиналните издания на българските издателства. Сайтът е затворен, а компютрите и оборудването на русенския "Библиотекар" прибрани за експертиза.

Новият сайт на
Новият сайт на

"Само от този сайт например книгите на Стефан Цанев "Български хроники" са изтеглени над 6000 пъти Представете си за какво пиратство става дума", разказва Колев.

Намерили сървъра на “Читанка” на покрив сред сателити

Операцията на антимафиотите са в изпълнение на стратегията на МВР и плана за действие приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към министъра на културата за ограничаване на интелектуалното пиратство, допълват от вътрешното министерство.

Миналия понеделник спецполицаите атакуваха сградата на бившата държавна фирма "Изотимпекс" на бул. "Цариградско шосе" срещу атомния център. Там бе намерен, скрит в кутия, сървърът на Сhitanka.info. Той е бил маскиран сред гората от антени на мобилни оператори и сателитни чинии на покрива на сградата.

Час по-късно антимафиотите "посещават" печатница "Амадеус принт" в столичния кв. Банишора. Там спецполицаите "беседват" със системния администратор на печатницата Светослав Станев, който сканирал книгите и ги качвал оттам.

"С голяма изненада разбрахме какво се е вършело в офиса ни. Не сме подозирали, че администраторът ни качва пиратски книги. Той обясни, че го правел по молба на негов приятел от Троян да работи с нашия интернет, който е оптичен. Така ползвал и нашия IP адрес", коментира след акцията пред "24 часа" Лина Милева, управител на "Амадеус принт".

Точно от Троян стартира сайтът "Chitanka" преди две години. От тогава в ГДБОП почват да валят жалбите за нарушени авторски права. Антимафиотите го засичат, но виртуалните "библиотекари" местят сървъра във Велико Търново, после в центъра на София. Сменят няколко места, но накрая са разкрити. За разпит са привикани 6 души, които не са задържани, но сайтът е спрян.

"Библиотекарите" успявали да качват по 600 заглавия месечно. На другия ден той "възкръсва" под името Chitanka.gdbop.com с явна подигравка към антимафиотите. В него може да се прочете, че има 16 233 заглавия, като най-много от тях са на български автори.

"След като са такива радетели за българската култура, защо тези хора не излязоха на светло?", пита Явор Колев. Той допълва, че преди акцията на неговите антимафиоти собствениците на сайта са предупредени многократно от писатели и издатели да свалят техните произведения от "читанката", но това не се е случило.

Едва след операцията на МВР администратора и собственик на Chitanka - Лазар Пендов, излиза с тревожен апел към читателите си на закрития сайт, като обявява действията на антимафиотите като незаконни и настоява съдебната власт да ги отмени.

"Ние не знаехме кои хора стоят зад този сайт. Да бъдат така добри да излязат на светло.

Да кажат: Ние сме собствениците и отговаряме за всичко, това което се слага в него. И така собствениците на права да си ги търсят по съдебен път. А не да крият сървъра по села и паланки", категоричен е Явор Колев. Според него най-гръмогласните защитници на сайта са "Съюзът на неграмотните", защото в коментарите срещу ГДБОП във форумите в 3 изречения имало 30 правописни грешки.

"Знате ли колко трудно се пишат речници, учебници. А авторите им, хора на интелектуалния труд, имат семейства и трябва да си хранят децата", твърди шефът на "Компютърни престъпления". Той посочва за пример осъждането на световната търсачка "Гугъл", опитала да качи безплатни книги в мрежата.

Само бегъл поглед в интернет пространстовото открива над 30 български сайта, които предлагат или продават книги. Не е ясно кои от тях имат авторски права и кои нямат.

В петък творческите съюзи на писателите, преводачите и художниците, към които се присъедини и асоциация "Българска книга", изпратиха писмо до министър-председателя и до министъра на вътрешните работи, с което изразяват пълна подкрепа и благодарност за действията, които правителството предприема срещу пиратството в интернет. Творците благодарят и лично на Явор Колев.

СТЕФАН ТАШЕВ

Явор Колев, шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП: Това е убийство на българската култура!

- Г-н Колев, защо има бум на виртуалните библиотеки?

- Защото цялата култура се измества в интернет пространството. Вече се краде всичко в интернет. Ще ви дам пример. Като член на журито на българската уебасоциация, която дава годишните награди на сайтове, с изненада разбрах, че един от номинираните сайтове е с откраднат интерфейс от друг, създаден преди 2 години. Заливат ни сигнали непрекъснато за нарушени права на телевизии, радиа и сайтове. Например има жалба от БНТ, че правата й са нарушени заради излъчване на мачове от световното първенство по футбол в интернет. Има сайтове, където няма нито едно авторско изображение.

- В интернет форумите обаче ви обвиняват, че потъпквате свободата на словото?

- Гледах по телевизията един блогър, който твърдеше същото. Той има сайт, за който гласувах и аз да бъде награден. В него той продава продукти с интелектуална собственост. Какво ще стане, ако те му бъдат откраднати? Как ще се почувства? Ще се обърне към нас. Значи не можем да мерим с различни аршини. Когато си създал нещо, искаш да го пазиш. Имай предвид, че и други са създавали разни неща и искат да им бъдат защитени правата. Ние не можем да се справим с жалбите, които получаваме за кражба на авторски права. Повечето сфери на живота се изнасят в интернет и все повече ще се краде. Лошото е, че с подобни реакции срещу нас у потребителите се създава впечатление, че в мрежата всичко е безплатно. Не, не е безплатно. И няма да бъде безплатно. Всичко се плаща. По този начин се убива и бизнесът в тази област.

- Какви са загубите за издатели, писатели и преводачи?

- Ние не можем да изчислим загубите на творците. Но няколко такива сайта не дават възможност на културата да се възпроизвежда. Това е убийство на българската култура. А и не само на нея. Защото няма да има чужди автори, които да искат да бъдат издавани в България, и няма да има преводачи, които да се занимават с преводи, при положение, че техният труд не е платен.

Защото всеки от нас дава по 10 лв. за шише ракия, но не иска да даде 5 лв. за книга. А сега е вой голям: Защо спрял достъпа до българската култура. Не е така. Това е андрешковското поведение, което доминира у нас. Такъв е законът и ние ще продължаваме да го спазваме и да се борим с пиратството.

Александър Кръстев: Читателите са бесни, на нож с издателите

Александър Кръстев е на 24 години, занимава се с пиар, създател и главен редактор на най-големия читателски сайт у нас - "Аз чета", в който влизат над 3 хил. души. Там в момента се развихря голям дебат между издатели и читатели по повод случилото се със сайта "Читанка", разбит от ГДБОП. Кръстев е писал на всички издатели и ги е помолил да се включат в дискусията. В "Аз чета" има само 15 цели книги с уредени авторски права или получили разрешение от авторите, които не могат да се свалят. Другото е основно новини, анотации на книги и размяна на мнения. Ето неговата позиция по случая.

Читанка.info беше институция в очите на младото поколение четящи. Издателите видяха нарушение на своите права и сезираха МВР. ГДБОП спря Читанка.info. Потребителите се настроиха срещу ГДБОП и най-вече срещу издателите. Така накратко можем да обобщим това, което се случва през последните дни в българското книгоиздаване.

Зад това обаче прозират сериозните проблеми на българския издателски бизнес, и то най-важните - проблемите с читателя. Случаят може да бъде възприет като истинска "читанка" за бъдещето на издателския бизнес у нас. Какво обаче казва той на издателите, което те не бива да пропускат:

- Време е да променят мисленето и начина на работа, защото той не е съобразен с това, което искат новите им читатели.

- Младото поколение читатели не са техен враг, а техен дългосрочен партньор.

- Картелното насъскване срещу потребителите определено не е в полза на насъскващия.

- Разликата между онлайн библиотека и онлайн книжарница е от земята до небето и е време и да започнат работа по онлайн библиотеките си, като ги превърнат в инструмент за насърчаване на продажбите.

- Е-книгите са бъдещето на книгоиздаването (би трябвало да го знаят много добре) и ограничаването на тяхното развитие у нас означава самоубийство за сектора.

Вероятно в спора са прави и трите страни* - издателите имат право да претендират за заплащане за ползването на техните произведения (както се случва в целия свят), ГДБОП са си свършили работата, удовлетворявайки иска на засегната страна(защо е даден приоритет точно на това, няма да коментираме), читателите са бесни, защото бе спрян най-големият им източник на четива, който не ги караше да се чувстват престъпници (Читанката нямаше видим начин да печели пари от трафика си, за разлика от торент тракерите). Вероятно и трите страни са мислили дълго, преди да решат каква позиция да заемат. Вероятно и трите страни ще вземат своите поуки от случая, дебатът по който тепърва ще се случва. Ако Асоциацията на българската книга беше вложила такъв енергиен ресурс срещу премахването на ДДС за книгата и беше сплотила читателите, може би днес книгите щяха да бъдат с 1/5 по-достъпни. А който е чел, пак ще чете...

АЛЕКСАНДЪР КРЪСТЕВ

* Читанка.info не е страна в публичния дебат, който трябва да бъде проведен - важно е принципно общественото явление, а не конкретното му измерение.

------------

С разрешение на сайта "Аз чета" публикуваме и част от мнението Милена Ташева, наречено "Рицари, престъпници, читатели..."

Аз съм читател. Книжар (по месторабота). Бъдещ книгоиздател (поне по образование). Книгите присъстват във всяка секунда от ежедневието ми. Така че май имам право на коментар?

И ползвах www.chitanka.info

Ползвах я, защото много от книгите, които имам нужда да чета, нямат тираж. Ползвах я, за да съм сигурна, че ще дам парите си за хубава книга, с качествен превод. Ползвах я, защото беше удобна. Никога не съм сваляла файл от нея, винаги съм четяла онлайн.

Може и да е била незаконна, но тероризирането на създателите й е неморално. Неморално е от страна на АБК да се жалва от ниски тиражи и слаб интерес на младите към книгата, а да не прави нищо, за да обхване тази група. Времената на литературни седенки в зала 1 на НДК и комсомолските обсъждания на задължителните книги за прочит са отминали отдавна, много преди днешните читатели да се научим да четем. Време е и АБК и българските издатели да се научат да използват новите медии по адекватен начин. Време е българското законодателство да стане адекватно на епохата. Време е книгоиздателският бизнес в България да се довери на новите технологии. Все повече хора пазаруват книги онлайн, нали? Защо не им/ни дадете възможност да пазаруваме електронни книги? Време е да спрем да пускаме доказани убийци, трафиканти и наркобосове на свобода, но да арестуваме хората, качили онлайн няколко книжки. От кой „бизнес” държавата е загубила повече, г-н Цветанов?

Поведението, демонстрирано от част от потребителите във форума на Читанката също не е готино.

Не е готино да обиждаш труда на някого, да го омаловажаваш, да се държиш арогантно, грубо и да се подиграваш на усилията му. Това е огромен минус за иначе похвалното дело на Борислав и компания.

Не ме разбирайте погрешно. Аз съм на мнение, че не можем да спазваме закона избирателно. Но когато този закон е неадекватен и оставя безброй вратички, какво може да направи обикновения гражданин, освен да разчита на собственото си чувство за морал? За миналия месец съм купила4 книги. Прочела съм поне 12 - част от тях на заем, част от тях преснимани на ксерокс (и учебниците са книги!), други онлайн. Ако това ме прави престъпник, да се насоча към най-близкото РПУ? А как ще реагират полицаите там, когато им се представя и кажа: „Идвам да се предам, аз свалям книги онлайн”?

В крайна сметка най-потърпевши са читателите. Преди няколко години едно издателство ме загуби като потребител заради подобни нагли, вулгарни и неморални действия спрямо сайта www.bezmonitor.com, засегнати от нарушаването на авторските права на Йовков и Елин Пелин. В една антикварна книжарница видях роман от Кадзуо Ишигуро, който много искам да прочета. Но понеже съм си обещала, че няма да купувам продукти на това издателство, не го взех. Антикварят се опита да ми обясни, че никава част от стойността на моята покупка няма да отиде при тях. Дали ГДБОП няма да започне да иззема стока от антикварните книжарници на пл. Славейков? Явно и те нарушават авторските права...

Надявам се българските издатели, подали жалбата срещу Читанка.инфо да не загубят читателите си по същия начин.