Английска ферма гони наши с непосилни норми

https://www.24chasa.bg/Article/527070 www.24chasa.bg

Български берачи на ягоди и малини са неприятно изненадани от ферма в Англия, където заминали на сезонна работа тази година. Нашите се оплакаха в редакцията на в. “24 часа”.

Оказало се, че няма достатъчно работа, за да покриват разходите си и да си върнат вложените пари. Работодателите започнали да ги гонят, като поставяли неизпълнимо високи норми на час.

Нашенците отишли в началото на май да берат малини, ягоди и къпини във фермата “Хейгроув” край гр. Ледбъри. Те били наети за 6 месеца след интервюта в Ямбол през ноември м.г. Основният проблем бил, че работодателите наели 3 пъти повече хора от необходимите.

Така във фермата се събрали 600-700 души, главно от България и Румъния, вместо необходимите 300 работници. Според запознати причината била, че за всеки човек получавали държавни субсидии за около 800 лири. В момента търсели начин да се освободят от излишните хора.

Макар че по договор трябвало да им осигурят работа по 8 часа минимум, хората работели само по 3 - 4 часа за по 5,80 лири на час. Освен това им удържали по 42 лири на седмица за спането в каравани, в които били наблъскани по 5-има вместо по 3-ма души.

Така на месец, след като си платели удръжките, на българите им оставали едва по 90 лири. “Има хора, които на практика не успяват да припечелят нищо, не могат да си покрият дори самолетния билет”, пишат българите.

Собствениците на фермата сложили на берачите и твърде високи норми. За час всеки трябвало да набере по 3 касетки и половина с ягоди, а повечето успявали да напълнят не повече от 2 касетки. 10-те берачи с най-ниски добиви получавали устни предупреждения. При четвъртото били длъжни да си заминат.

Въпреки че гони хора, фермата организира нови интервюта за работници в Ямбол от 5 до 8 юли, предупреждават нашенците.

Телефонът на “Хейгроув” вчера не отговаряше. Представителят й в Ямбол отказа да коментира обвиненията: “Фирмата сама си набира хората. Моят ангажимент е да пусна обява в интернет и да наема зала, където да се осъществи връзката между кандидатите и работодателите. Аз пари от техните заплати не вземам.

Ако искате, заповядайте в началото на юли в Ямбол, за да видите как става всичко", каза Илиян Миланов.