Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Кинка Асенова изпраща рецепта за леко зеленчуково ястие с класическа заливка за мусака.
ПРОДУКТИ
400 г бамя (може и замразена), 2 големи моркова, 2 глави лук, 300 мл доматен сок, 400 мл кисело мляко, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 5 с.л. олио, сол, черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Почистваме бамята, измиваме я и я попарваме в подсолена вода за 5 минути.
2. Запържваме лука, морковите, нарязани на ситно, и доматения сок. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
3. Добавяме бамята и запържваме и след това слагаме в тава във фурната за 15-20 минути.
4. Приготвяме заливката от разбитите яйца с киселото мляко, брашното и сол на вкус. Заливаме мусаката и печем в загрята фурна до златиста коричка.