Да наречем площада пред “Св. Ал. Невски” на Желю Желев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5272862 www.24chasa.bg

Покойният президент стана името

на нашето желание за свобода,

Желю Желев на един от първите свободни митинги след 10 ноември 1989 г. на площада пред храма "Св. Ал. Невски"

демокрация и справедливост, а

на площада бяха първите митинги

НА 30 ЯНУАРИ 2016 г. се навърши една година от смъртта на Желю Желев - първия председател на СДС, първия свободно избран президент на Републиката.

Имах честта да познавам този забележителен човек. Неговата роля в българския национален живот е безспорна и международно известна.

Той беше уважаван и ценен от Митеран, Тачър, Кол, Рейгън, Горбачов, императора на Япония, водачите на Китай и Тайван...

Обръщам се към приятелите - как да отбележим своята почит към неговия живот и дело?

Всъщност не става дума само за Желю, а за нас самите. Когато рухваше тоталитарният комунизъм, той олицетворяваше нашето несъгласие със системата.

Той стана името на нашето желание да бъдем свободни, да живеем в демокрация, да бъдем възлова част от Европа. Възлова!

Запознат съм с перипетиите по въпроса кой да бъде? Как да обозначим своето суверенно право за свобода, независимост и социална чувствителност на нация с единен език от християни, мюсюлмани, юдеи...?

Той беше Човекът!

Беше го доказал с характер, дела, всекидневие, творчество.

Мисля си за площада, на който се проведоха първите митинги на Надеждата и на който българите след 45-годишно принизяване масово демонстрираха своето желание за СВОБОДА, ДЕМОКРАЦИЯ И СПРАВЕДЛИВОСТ.

Става дума за площад “Свети Алексанър Невски”. Храмът си е храм. Площадът е друго нещо.

Площадът да се казва Желю Желев!

Търсим знаците на себе си.

(Искам да припомня как бяха отбелязани други наши съвременници - Марко Семов - с прекъсване на булевард “Сахаров” и именуване на продължението на негово име; Стефан Савов - с улица и барелеф; д-р Петър Дертлиев - с булевард в “Люлин”; Светослав Лучников - с триметров паметник недалеч от Орлов мост; Илко Ескенази - улица (?) във Варна...)

Въпросът ми е ясен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Хаосът от Брекзит идва след 72 дни

    Високомерието на англичаните към континента и тежките спомени за величието на империята този път изиграха лоша шега на Великобритания, която е на път да хвърли страната в хаос само след 72 дни. Това е крайният срок, който премиерът Борис Джонсън даде за Брекзит. И макар че само 34% от англичаните са съгласни на излизане от ЕС без сделка с Брюксел,
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов