Кмет арестуван за изнудване за половин милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/5272923 www.24chasa.bg

Кметът на най-североизточното село в каварненската община - Белгун, Благомир Станев, е бил арестуван. Той е уличен в изнудване за половин милион евро на председателя на местната земеделска кооперация д-р Кралю Кралев, съобщиха от полицията в Добрич.

Изнудването започнало на 4 декември м.г., когато по пощата председателят на кооперация “Асен Първи” д-р Кралев получил анонимен плик с писмо. С него му били поискани 500 000 евро под заплаха за живота му и този на семейството му. Писмото било последвано и от няколко есемеса.

Д-р Кралев веднага съобщил в полицията за изнудването.

На 29 януари при спецакция полицаи иззели 5 джиесема. Един от телефоните показва точно кога са пращани съобщенията, уточниха от МВР. У кмета на селото имало още 6 симкарти. Полицията прибрала още компютри, флаш памети и принтери. Станев направил пълни самопризнания. “Имал е и съдружници, но работата по случая продължава”, казаха от ОД на МВР в Добрич.

Кооперация “Асен Първи” в с. Белгун е една от най-успешните в региона. Тя обработва 13 000 дка земя. Няма кредити, продукцията ѝ не е реализирана в изчакване на по-добри цени. В селото живеят около 350 човека, предимно възрастни.

Пред разследващите кметът Станев посочил като мотив за изнудването неуредени икономически отношения с председателя на кооперацията. До дни ще се реши дали да бъде поискано от съда отстраняването му от длъжност.