Кортеж свали главния прокурор на Румъния (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5277153 www.24chasa.bg
ТИБЕРИУ НИЦУ

Тибуриу Ницу ползвал 500 пъти полицейски ескорт

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка във вторник заради неправомерно използване на ескорт от пътна полиция.

Скандалът се разрази покрай разследване на Националната дирекция за борба с корупцията срещу бившия вицепремиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение, съобщава информационният сайт Зиаре.

Габриел Опря е депутат и лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния, както и бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта.

Опря бе уличен

в злоупотреба

със служебно

положение,

защото при своите пътувания използвал неправомерно моторизиран ескорт от полицията. Прокурорите намерили доказателства, че Опря е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като двамата подписали протокол. Според румънските медии името на Ницу фигурира в делото като бенефициент на “неправомерни облаги”. Според данните Ницу е ползвал пътния ескорт около 500 пъти миналата година.

Първоначално главният прокурор отхвърли обвинението, но след като редица политици го призоваха, реши да се оттегли. Ницу обясни, че напуска поста

въпреки

положителния

доклад на

Еврокомисията

за Румъния

Той твърди, че никога не е искал и не се е възползвал от “официален кортеж в смисъла, в който това понятие е дефинирано в закона”. Но тъй като скандалът може да засегне имиджа на институцията, се оттеглял “като жест на отговорност и чест”. Ницу беше назначен за обвинител №1 от бившия премиер Виктор Понта в средата на 2013 г. с тригодишен мандат.

ПРАВОСЪДИЕ

Румънската Национална дирекция антикорупция за 2015 г. е изпратила в съда над 350 дела, в които обвиняемите са почти 1250 души, обобщи мониторинговият доклад на Европейската комисия за страната. Между тях са подалият оставка през ноември премиер Виктор Понта, 17 депутати, включително двама бивши министри, други двама бивши министри, конституционен съдия и 4-ма държавни секретари.

Обвинени са 21 кметове, между които кметът на Букурещ Сорин Опреску, който е под домашен арест. Според прокуратурата в периода 2013 – 2015 г. Опреску взел подкупи от фирми, които сключвали договори с общината. За 2 г. той успял да прибере над 1 млн. евро, като ги рекетирал. През януари бе осъден Мирча Бъсеску, брат на бившия президент Траян Бъсеску, на 4 г. затвор заради търговия с влияние и вземане на подкуп от 250 000 евро.