Паси предлага световно SOS мобилно приложение за журналисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5283739 www.24chasa.bg
Паси показва възможностите на приложението на Кристиан Аманпур и Ирина Бокова.

Бокова: Борбата за свобода на словото е борба за правата на човека

Соломон Паси предложи световно приложение за смартфони, което да осигурява помощ при нападение или критична ситуация. Идеята си бившият външен министър лансира на международна конференция в Париж, организирана от ЮНЕСКО.

В панела “Безопасност за журналистите – отговори”, чийто модератор бе Кристиан Аманпур - шефка на международните кореспонденти в CNN и посланик на добра воля към ЮНЕСКО, Соломон Паси представи SOS мобилна апликация, която в момента се разработва в пет града в Индия – Фаридабад, Гаргаон, Нойда, Колкaта и Мумбай. С помощта ѝ, ако някой стане жертва или свидетел на престъпление и насилие, може да се спаси или да помогне, защото тя автоматично прилага аудио-, фото-, видео- и GPS сигнал, изпращан директно до близки на хората в опасност и до полицията. В Индия на всеки 40 минути една жена е изнасилвана и това е причината приложението да се разработва точно там.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова медиите да се обединят и да спрат безнаказаността на насилието над журналисти: “Затишието предвещава забравата и приветства престъпността: за да не остане ненаказано убийство, трябва смелост да се говори, разследва и разкрива”, каза тя и допълни: “Борбата за свобода на словото е борба за правата на човека.” След речта на Бокова Джим Бумелха, президент на международната федерация на журналистите, се обърна към собственици на медии и правителства да впрегнат сили, за да гарантират сигурността на журналистите. В конференцията на ЮНЕСКО участваха 140 представители от 30 държави. Целта бе да се разгледа проблем, с който се борят различни медийни организации всеки ден, а именно как да осигурят безопасността на своите журналисти и да намалят инцидентите, които се случват не само във военни зони, но и в офисите им, както се случи с “Шарли ебдо”. През последното десетилетие 675 журналисти са загубили живота си.

Преди десетина години от страниците на в. “24 часа” семейство Соломон и Гергана Паси предложиха идеята за универсално зарядно и то вече е факт.