Правят компютрите стерео, облицоват ги с бамбук

https://www.24chasa.bg/Article/528447 www.24chasa.bg
Сред новостите в компютърния дизайн са бамбуковите повърхности. В Япония те доста се харесват. СНИМКИ: АРХИВ

Сред най-новите модели компютри в Япония се открояват тези с триизмерен образ, други пък с бамбукова облицовка.

Стереото плъзва като зараза из японската електроника. “Фуджицу” пусна на 17 юни първия в света компютър със стереоекран. На него потребителите ще могат да се наслаждават на 3D филми, тв програми и други програмни продукти.

Но с това екстрите на новия компютър не свършват. "Фуджицу" прибавя и камера, с която щастливите собственици могат да заснемат собственоръчно 3D видео и дори да правят 3D снимки.

3D очилата се рекламират широко в Япония, но все още са скъпи, а и качеството на гледане не задоволява.
3D очилата се рекламират широко в Япония, но все още са скъпи, а и качеството на гледане не задоволява.

Производителят не е обявил официално цена за новия си продукт, но експерти преценяват цената върху етикета приблизително на около 2000 долара.

На прием по случай представянето на новия компютър заместник изпълнителният директор на "Фуджицу" Хидеюки Сасо заяви, че фирмата му усилено въвежда нови високи технологии в компютрите си за масова употреба.

Досега само производителите на телевизори като "Панасоник", "Сони" и "Самсунг" пуснаха модели със стереоекрани.

Дали обаче наистина сегашната 3D продукти ще си пробият път към сърцето и джоба на потребителя, остава под въпрос. Проблемът е, че технологията още не е усъвършенствана.

Гледането със стереоочила уморява очите, а и изображението не е чак толкова завладяващо, показа серия от тестове из магазините за електроника в Токио. Наистина, има дълбочина в стереоизображението, но отделните обекти изглеждат плоски сами по себе си.

Освен това самите очила поставят ограничения. Например те са скъпи, към 100 долара са тия на "Сони", а трябва да има чифт за всеки вкъщи.

И за тъщата също.

А ако дойдат гости, за тях откъде очила? Не върви те да гледат размазано изображение. Също има голяма опасност очилата често да се чупят, защото човек ги оставя по дивани и фотьойли, после забравя и сяда върху тях или пък ги изпуска на пода и ги настъпва. Е, сигурно скоро ще се появят евтини китайски аналози.

"Панасоник" пусна на 25 юни най-лекия в света "таблетен" компютър с тегло 1,46 кг. Нарича се "таблет", защото екранът му се завърта на 180 градуса и става като дъска, върху която може да се пише със стило или с пръсти.

Екранът е от типа touch screen.

Според производителя този нов модел от серията Let's note ще е идеален за бизнес употреба и по-конкретно за презентации. Ще струва около 2000 долара.

НЕК пък пуска ново подобно на компютър устройство, което наподобява айпад и е със 7-инчов екран. Този екран обаче не е стерео.

Също като продуктите на "Епъл" и на този дисплеят реагира на допир с пръсти и затова не се нуждае от мишка.

Носи името LifeTouch, работи с операционната система Android и тежи само 400 грама. Машинката не се нуждае от приложни програми, защото прави връзка със сървъри и използва техните ресурси.

Тази концепция е известна още с името cloud computing. В Япония LifeTouch няма да се продава директно на потребителите. НЕК ще го предлага само на корпоративни клиенти, които ще го комбинират с услугите си и в пакет ще го лансират на крайния потребител.

Отсега се знае, че едно от първите приложения на джаджата е като терминал за продажба на електронни книги и за филми.

Тайванският производител на компютри "Асус тек" пусна в средата на юни на японския пазар лаптоп компютър, облицован с бамбук.

Кефът да усещаш под дланите си този естествен материал е неописуем. Производителят го лансира като екологичен, защото съдържа 20 на сто по-малко пластмаса.

Бамбуковият компютър ще струва около 1300 долара. Това е цена не по-висока, отколкото на пластмасов модел със същите характеристики.

Бамбукът е предпочетен пред други дървесни материали, защото е много лек и същевременно здрав. Бамбукът обаче всъщност не е дърво, а е трева, само че гигантска. В Япония бамбукът е широко разпространен и ценен. Неразделен елемент е от японските градини и е застъпен доста в интериорния дизайн.

КОНСТАНТИН РАНЕВ - ТОКИО