Мюсюлманки искат със забрадки на паспортите

https://www.24chasa.bg/Article/529015 www.24chasa.bg
Така трябвало да изглеждат снимките на мюсюлманките по канон. СНИМКА: АВТОРЪТ

Издаваните лични карти с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките. Това се казва в писмо на група мюсюлманки до полицията в Смолян, изпратено чрез Районното мюфтийство.

"Те трябва да се снимат за новите документи за самоличност забулени, без да показват ушите и косата си", твърди районният мюфтия Неджми Дъбов.

Отговорът на полицията е отрицателен, тъй като има специална наредба, която указва на снимката да се виждат ушите и част от косата отпред.

Тази седмица мюфтийството ще прати писмо до парламента, за да се реши въпросът на национално ниво, с искане да се променят текстове в наредбата. Мюфтията призна, че има мюсюлманки от Смолянско, които и след изтичане на документите им за самоличност не отиват да си вадят нови, тъй като чакат да видят дали ще им разрешат да се снимат забулени.

Досега мюсюлманките са се снимали и е нямало никакви проблеми, не знам защо сега мюфтиите и ходжите повдигат въпроса, каза комисар Кирил Хаджихристев, директор на областната дирекция на МВР в Смолян.