Мюсюлманки искат със забрадки на паспортите

https://www.24chasa.bg/Article/529015 www.24chasa.bg
Така трябвало да изглеждат снимките на мюсюлманките по канон. СНИМКА: АВТОРЪТ

Издаваните лични карти с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките. Това се казва в писмо на група мюсюлманки до полицията в Смолян, изпратено чрез Районното мюфтийство.

"Те трябва да се снимат за новите документи за самоличност забулени, без да показват ушите и косата си", твърди районният мюфтия Неджми Дъбов.

Отговорът на полицията е отрицателен, тъй като има специална наредба, която указва на снимката да се виждат ушите и част от косата отпред.

Тази седмица мюфтийството ще прати писмо до парламента, за да се реши въпросът на национално ниво, с искане да се променят текстове в наредбата. Мюфтията призна, че има мюсюлманки от Смолянско, които и след изтичане на документите им за самоличност не отиват да си вадят нови, тъй като чакат да видят дали ще им разрешат да се снимат забулени.

Досега мюсюлманките са се снимали и е нямало никакви проблеми, не знам защо сега мюфтиите и ходжите повдигат въпроса, каза комисар Кирил Хаджихристев, директор на областната дирекция на МВР в Смолян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,