Мюсюлманки искат със забрадки на паспортите

https://www.24chasa.bg/Article/529015 www.24chasa.bg
Така трябвало да изглеждат снимките на мюсюлманките по канон. СНИМКА: АВТОРЪТ

Издаваните лични карти с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките. Това се казва в писмо на група мюсюлманки до полицията в Смолян, изпратено чрез Районното мюфтийство.

"Те трябва да се снимат за новите документи за самоличност забулени, без да показват ушите и косата си", твърди районният мюфтия Неджми Дъбов.

Отговорът на полицията е отрицателен, тъй като има специална наредба, която указва на снимката да се виждат ушите и част от косата отпред.

Тази седмица мюфтийството ще прати писмо до парламента, за да се реши въпросът на национално ниво, с искане да се променят текстове в наредбата. Мюфтията призна, че има мюсюлманки от Смолянско, които и след изтичане на документите им за самоличност не отиват да си вадят нови, тъй като чакат да видят дали ще им разрешат да се снимат забулени.

Досега мюсюлманките са се снимали и е нямало никакви проблеми, не знам защо сега мюфтиите и ходжите повдигат въпроса, каза комисар Кирил Хаджихристев, директор на областната дирекция на МВР в Смолян.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.