Мюсюлманки искат със забрадки на паспортите

https://www.24chasa.bg/Article/529015 www.24chasa.bg
Така трябвало да изглеждат снимките на мюсюлманките по канон. СНИМКА: АВТОРЪТ

Издаваните лични карти с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките. Това се казва в писмо на група мюсюлманки до полицията в Смолян, изпратено чрез Районното мюфтийство.

"Те трябва да се снимат за новите документи за самоличност забулени, без да показват ушите и косата си", твърди районният мюфтия Неджми Дъбов.

Отговорът на полицията е отрицателен, тъй като има специална наредба, която указва на снимката да се виждат ушите и част от косата отпред.

Тази седмица мюфтийството ще прати писмо до парламента, за да се реши въпросът на национално ниво, с искане да се променят текстове в наредбата. Мюфтията призна, че има мюсюлманки от Смолянско, които и след изтичане на документите им за самоличност не отиват да си вадят нови, тъй като чакат да видят дали ще им разрешат да се снимат забулени.

Досега мюсюлманките са се снимали и е нямало никакви проблеми, не знам защо сега мюфтиите и ходжите повдигат въпроса, каза комисар Кирил Хаджихристев, директор на областната дирекция на МВР в Смолян.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иво АНГЕЛОВ Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов. Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Добромир ДОБРЕВ "Искам в леглото с певицата Дара. Неприличните предложения от мъжете вече не ме впечатляват, претръпнала съм. Не се срамувам от голотата, защото тя има някаква душевност. На тоя свят гол идваш и гол си отиваш." Това обяви пред "България Днес" една от най-скандалните кандидатки за титлата тази година Биляна Василева.

Певецът е готов на всичко, за да бъде в перфектна форма Азис събра погледите на почитателите си с последните снимки от спортната зала. Певецът не само, че вече се е простил с излишните си килограми, но и показва толкова добра форма, че и професионалните спортисти могат да му завидят. Освен че притежава доста различен набор от хобита – обича да