Закалявайте децата си, за да не боледуват често

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5291105 www.24chasa.bg

Температурата е защитна реакция на организма, не трябва да плаши родителите

На колкото по-ниска температура детето е научено да живее още от самото раждане, толкова по-здраво ще бъде то, докато расте. И ще може да се справя по-лесно с болестите, без да стига до антибиотици. Но в днешно време повечето хора изобщо не закаляват децата си, изтъква д-р Дора Вътковска, педиатър и детски пулмолог в Специализирана болница по белодробни болести в гр. Враца.

Сухият въздух в стаята благоприятства инфекциите на дихателните пътища

Оптималната температура на помещението, в което стои детето, трябва да е между 20 и 22 градуса. В детските градини тя е много по-висока – от 24 градуса и нагоре. Децата се изпотяват, пият студена вода или излизат на течение и затова се разболяват. Много често в самата група има и недоизлекувани, които кашлят, кихат и така пренасят инфекцията на останалите.

Стаите трябва да се проветряват много редовно, за да влиза и влажен въздух. Чували ли сте майките да казват: „Когато детето излиза навън, то не кашля. А когато е в стаята, кашля”? Това е така, защото отоплителните тела изсушават въздуха в стаята. Той предизвиква дразнене на дихателните пътища и това благоприятства навлизането на вируса в тези лигавици, обяснява д-р Вътковска. Разбира се, честото проветряване е наложително и заради по-високата концентрация на вируси в помещенията, в които има повече деца.

Температурата е знак, че организмът се бори с инфекцията

При д-р Вътковска, чийто близо 20-годишен професионален опит е свързан предимно с лечение на деца, идват пациенти от цялата врачанска област. Грипните инфекции са сред най-честите оплаквания и през тази зима. Високата температура, с която обикновено започват те, много притеснява родителите. Повишените градуси, както и кашлицата, всъщност са защитни механизми и чрез тях организмът се бори с инфекцията. Затова повечето педиатри не препоръчват даването на антипиретици, когато температурата е под 38 градуса. Но ако тя кара детето да се чувства отпаднало, то не играе, не може да се храни, само лежи, е добре да се дадат температуропонижаващи лекарства, за да не се нарушава спокойствието му. Има случаи, когато децата вдигат 39,5 градуса, играят, тичат, скачат, нищо им няма. Ако това се случва през деня, не е нужно температурата да се сваля с лекарства.

Някои родители бъркат втрисането с гърчове или бронхоспазми. Заради тази заблуда често прибягват до ненужни и натоварващи организма манипулации като инхалации с бронхоразширяващи лекарства, например, уточнява д-р Вътковска. В хода на повишаване на температурата настъпва едно учестено дишане, треперене, крайниците са студени. Те всъщност са израз на втрисането. Когато температурата стигне крайната си стойност, тези симптоми изчезват – треперенето спира, ръцете се затоплят, дишането вече се възстановява.

Хомеопатичните средства са много ефективни при вирусните инфекции

Вирусните инфекции не изискват прием на антибиотици. Най-безобидното лечение е даването на хомеопатични препарати, които, при липса на усложнения, са и най-ефикасни. Отдавна не се е случвало пациент на д-р Вътковска да стигне до болница. Тя е убедена, че голяма заслуга за това има хомеопатията. „Препоръчвам при грип и типичните грипни състояния да се използва Инфлуцид, тъй като много добре ги повлиява. Още преди да се достигне максималната дневна доза, е налице подобрение на състоянието. Предписвам по 1 таблетка през първите 3 дни до 8 таблетки дневно при деца до 12 г. и до 12 таблетки на ден при по-големите. И след това по 1 таблетка 3 пъти на ден до отзвучаване на симптомите. Към него добавям и Шуслерова сол №3 железен фосфат. Обикновено родителите на пациентите ми я имат, защото е първата помощ при възпаленията”, обяснява д-р Вътковска.

Различните вирусни хреми са другите чести оплаквания през този сезон. Обикновено протичат около 7 дни. За тях педиатърът назначава лечение с Цинабсин – при остри симптоми по 1 таблетка през 2 часа до 8 таблетки дневно за по-малките пациенти и до 12 таблетки на ден за децата над 12 г. , след което поне още една седмица 3 пъти по 1 таблетка на ден. Ако хремата е с гнойни секрети, го комбинира с ШС №6 калиев сулфат (за предотвратяване на хронични възпаления) – по 3 таблетки дневно. Когато състоянието не е лекувано или лечението не е започнало навреме, възпалението може да стане бактериално. Тогава се налага включването на антибиотични капки.

При остри състояния на вирусните ангини и тонзилити, при които гърлото е ярко червено, без налепи, д-р Вътковска препоръчва прием на Тонзилотрен – отново по 1 таблетка на всеки час при остри състояния до 8 или 12 таблетки на ден, в зависимост от възрастта, с последващ прием на 3 таблетки дневно поне 1 седмица. Към него прибавя и ШС № 4 калиев хлорид, която е за лигавиците.

Обикновено организмът се нуждае от 2-3 седмици, за да се възстанови от вирусната инфекция. През това време детето може да има кашлица, отпадналост, хрема. За такива състояния д-р Вътковска препоръчва триседмична имунна програма с Шуслерови соли – по 2 таблетки сол №3 сутрин, на обяд 2 таблетки от енергизиращата сол № 7 магнезиев фосфат и вечерта 2 таблетки сол №6. „И така 3 седмици. От една страна, организмът се възстановява. От друга, се изчиства от вирусните и бактериалните причинители”, допълва тя.

За нея е особено важна и профилактиката на вирусните инфекции. На своите пациенти д-р Вътковска препоръчва 3 месечна програма с Инфлуцид – по 3 таблетки дневно, а на децата под 6 г. изписва Имунокинд – отново 3 пъти по 1 таблетка на ден.

Златно правило е да се изчака 3 дни, преди да се мисли за антибиотик

Поради незрелостта на детския организъм, а много често и съпътстващ алергичен терен, се случва да настъпят и усложнения. Ако до 3 дни симптомите на грипната инфекция не отзвучават, а даже се влошават, се предполага бактериална инфекция. Най-показателният симптом е кашлицата. Тя се усилва, детето кашля и през нощта, гърдите му свирят. Правят се кръвни изследвания, рентгенова снимка. Ако в действителност се открие бактериален причинител, антибиотикът е задължителен. В противен случай се стига до усложнения като бронхит, пневмония, отит, плеврален излив, плеврит.

Грешка е изписването на антибиотик в самото начало на една вирусна инфекция, когато възпалението е още в носа или гърлото. Tой допълнително понижава имунитета на детето. Пациентът изпива лекарството и не само че няма подобрение, а настъпва влошаване на състоянието – засилваща се кашлица, понякога и повторно повишаване на температурата. При преслушване на гърдите се чуват хрипове, кашлицата е по-дълбока, суха или влажна, установява се бронхит. Когато той протича с температура над 38 градуса, се назначава антибиотик. Тук разграничаването на вирусния бронхит и вирусната пневмония е много трудно, защото на рентгенова снимка и стетоскоп те са абсолютно едни и същи. Самото начало и на двете болести е напълно еднакво.