С 14 литра кръв спасихме Милена

https://www.24chasa.bg/Article/530213 С 14 литра кръв спасихме Милена С 14 литра кръв спасихме Милена www.24chasa.bg
Милена Сергеева

Родилка в "Майчин дом" е в тежко състояние и се нуждае спешно от кръвопреливане. Това съобщение обиколи медиите на 17 юни. Оказа се, че в болницата все пак има достатъчно заявени количества за преливане.За лечението на младата жена, родила бебе на 15 юни, са били нужни цели 14 литра.Усложненията не настъпиха внезапно. Те бяха очаквани, а лекарите подготвени. Диагнозата на Милена Сергеева е тежка - плацента превиа тоталис. Бебето е здраво, но за живота на майката е имало реална опасност. Спасяват я опитните ръце на хирурзи, гинеколози и анестезиолози в "Майчин дом".

Как се пребориха лекарите за живота на Милена и увеличават ли се патологичните бременности, разказва доц. Асен Николов, началник на родилното отделение в болницата.

С доц. Асен Николов, началник на родилно отделение в "Майчин дом", разговаря ИЛИЯНА АНГЕЛОВА


- Доц. Николов, чести ли са случаи като на Милена?

- При нас идват много жени с патологични бременности - 15-20 годишно. Като има тенденция да се увеличават проблемите с плацентата. Дължат се на манипулации върху матката, нови репродуктивни техники, възпалителни процеси или аборти. При поне 2-3 жени се развиват усложнения, подобни на тези, които доведоха Милена при нас.

Доц. Асен Николов СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

- Какво е особеното в случая?

- Нормално плацентата е закрепена горе, отпред или отзад на матката. В много редки случаи слиза надолу, а в най-редките запушва матката там, където излиза бебето.

Това е превиа тоталис като при Милена. Получава се кръвотечение, което продължава и при раждането. Това налага цезарово сечение. В сегашния случай диагнозата бе ясна предварително, затова бяхме подготвени. Поръчахме планово кръв и се оказа изключително важно, защото бяха нужни по-големи количества. След бебето извадихме и плацентата. Затворихме корема и приключихме операцията. Час по-късно обаче кървенето продължи.

- Това ли наложи пак да оперирате?

- Нормално след раждане матката се свива, а едновремено с това и кръвоносните съдове. В случая обаче матката се отпусна час след раждането. Републиканският кръвен център реагира много бързо, даде кръв. Специално трябва да се благодари на моя колега д-р Божидар Славчев, началник оперативна гинекология, който има голяма заслуга за успеха на операциите.

- Колко лекари помагаха?

- Много. Всички, които можеха да се включат по някакъв начин, го направиха всеотдайно.

- Имало е и трета операция. Какво я наложи?

- Отново жената губеше кръв. Причината е, че всички тъкани край матката са променени от плацента превиа. Когато всичко е нормално кръвоносните съдове са отстрани в мускулатурата. За да хранят матката. В случая те бяха около нея. Точно от там идваше кръвотечението и затова се наложи пак да оперираме.

- Как се събира толкова голямо количество кръв за кратко време?

- Общо преляхме 14 литра. Имаше добра организация от наша страна и от страна на Националния кръвен център и се справихме.

- Дефицитът на кръв е пословичен. При тежки случаи се отправят апели за донорство. Прибягнахте ли до това?

- Не, цялата организация по веригата беше безупречна.

- Бебето беше ли в опасност?

- За него не е имало риск. Но майката беше със сериозна опасност за живота първите 4-5 дни. Но Милена нямаше други здравословни проблеми освен с бременността. Тя е здрава млада жена, отнасяше се с много вяра и с това допринесе за щастливата развръзка.

Визитка

- Доц. Асен Николов е началник на родилното отделение в родилната клиника на “Майчин дом”.

- По форумите в интернет бъдещи майки горещо го препоръчват като лекар, при който може да се роди безпроблемно.

- Не отделният специалист, а екипът и умението да се работи заедно са разковничето на успеха в “Майчин дом” по думите на доц. Николов.

Милена Сергеева: Гушках бебето си, това ми даваше сила

- Знаехте ли в какъв риск сте?

- Очаква проблеми. Плацентата бе закрепена отдолу и запушва целия канал на матката.

Видяха срастването на ултразвук още в третия месец.

Бебето не може да излезе по нормален начин. Затова се насочих към “Майчин дом”, най-добрите специалисти в България са тук. За нещастие се получиха предвидимите усложнения при срасната плацента. Лекарите реагираха бързо и компетентно и спасиха положението. Оперираха ме три пъти.

- Кога постъпихте в болницата?

- Постъпих на 10 юни с леки признаци на приближаващо раждане, защото е много опасно да не започне само. Секциото бе на 15 юни. Бебето ми е момиче - Калина, роди се 3 килограма.

- Живеете в Чили, а раждате в "Майчин дом" в София. Защо?

- След като разбрах за рисковата бременност, предпочетох да се върна в България, защото нашите лекари се славят като много добри. Самата аз съм родена в тази болница. Сега, 30 години по-късно тук дойде на бял свят и моето дете.

- Ще имате ли кураж за второ?

- За съжаление не мога да имам друго бебе заради усложненията.

Но сме щастливи, че ще сме заедно, защото имаше вероятност бебето да остане само. Опасността за живота ми беше сериозна.

- Преляли са ви 14 л кръв, на практика в момента нямате собствена. Какво е чувството?

- Никога не съм си помисляла, че няма да оцелея или че няма да се оправя. Напротив. През цялото време само за живота мислих.

- Всичко ли помните?

- Изпадах и в безсъзнание, но през повечето време бях будна и виждах всички лекари около мен. Говорех с тях.

Пишех бележки, когато не можех да говоря - имах тръба в гърлото.

Виждах с каква всеотдайност и страхотна отговорност към мен се отнесоха. Около мен имаше много лекари от “Майчин дом”, но поканиха и консултанти от други болници. Убедих се, че тук работят хора с признание. Това ми спаси живота. Носеха ми бебето, гушках го дори когато бях с тръбата и не можех да говоря. Детето ми още повече ми вдъхваше сила.

- Каква сте по професия?

- Социален антрополог съм, но в Чили се занимавах повече с преводи. Мъжът ми Енцо е чилиец. С него пътуваме много в цяла Южна Америка. Живяхме в Антрофагаста в пустинята Атакама. Богат град е, в него е съсредоточена голяма част от индустрията на страната.

- А съпругът ви какво работи?

- Морски еколог. С него се запознахме в един проект, по който работехме заедно.

- Как пътувахта последно като бременна?

- Бях в петия месец. Мъжът ми носеше целия багаж, аз не биваше да вдигна нищо.

- Какво ви даваше вяра в щастливия край?

- Не знам... Просто бях уверена, че всичко ще бъде наред и се доверих напълно на лекарите.

- В благодарствено писмо до болницата са изброени поименно всички съпричастни.

- Беше по-трудно да разбера имената на лекарите, отколкото на сестрите. Бяха толкова много, но ги научих.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите - ХОББ. 480 хил.

Какво е острият гастродуоденит

"От известно време съпругът ми се оплаква от болки в стомаха, има позиви за повръщане и често се уригва. Наша близка сподели, че може да става дума за остро заболяване на стомаха и

6 хранителни навика, които поддържат японките слаби

Японките се считат за едни от най-красивите и елегантни жени в цял свят, пише Bright Side. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят по-дълго.

Вече раздвижват Зума, подобрява се бързо

Бонев праща поздрави по съпругата си на футболистите от Локо /Пд/ Състоянието на Христо Бонев- Зума е стабилно, вече са започнали процедури по раздвижването му. Това обявиха от УМБАЛ "Св.

Сокът от череши помага срещу безсъние

Ако имате проблеми със съня, е време да се откажете от чашката за лека нощ и приспивателните, и да ги замените със сок от череши, пише в. "Мирър". Два отделни научни екипа доказаха,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Фалитът на КТБ проехтя и в пловдивския зоопарк, заради който съдът отстрани кмета

Бурята около срутването на КТБ - банката на Цветан Василев, проехтя, макар и с 2-годишно закъснение и в пловдивския зоопарк, заради чието изграждане кметът Иван Тотев е отстранен.

Световните тенденции в машиностроенето (целият текст)

За да подобрят производителността си, индустриите трябваше да инвестират в ново оборудване и технологии в периода от 2001-а до 2008-а година. Когато обаче пазарите неочаквано се сринаха,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето. Студиа вече почти не се търсят. Над 40 на сто от купувачите в Созопол са българи,

УниКредит прекратява спонсорството на УЕФА Шампионска лига

УниКредит вече няма да е спонсор на УЕФА Шампионска лига. Това е решил в първия ден от всъпването си в длъжност Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на УниКредит.

Гърция с най-скъп бензин в ЕС след Италия и Холандия

Гърция е след Италия и Холандия с най-скъп бензин в ЕС. Това стана, след като от началото на годината Атина обложи горивата със специален данък върху потреблението, съобщава изданието Нюз.