С 14 литра кръв спасихме Милена

https://www.24chasa.bg/Article/530213 www.24chasa.bg
Милена Сергеева

Родилка в "Майчин дом" е в тежко състояние и се нуждае спешно от кръвопреливане. Това съобщение обиколи медиите на 17 юни. Оказа се, че в болницата все пак има достатъчно заявени количества за преливане.За лечението на младата жена, родила бебе на 15 юни, са били нужни цели 14 литра.Усложненията не настъпиха внезапно. Те бяха очаквани, а лекарите подготвени. Диагнозата на Милена Сергеева е тежка - плацента превиа тоталис. Бебето е здраво, но за живота на майката е имало реална опасност. Спасяват я опитните ръце на хирурзи, гинеколози и анестезиолози в "Майчин дом".

Как се пребориха лекарите за живота на Милена и увеличават ли се патологичните бременности, разказва доц. Асен Николов, началник на родилното отделение в болницата.

С доц. Асен Николов, началник на родилно отделение в "Майчин дом", разговаря ИЛИЯНА АНГЕЛОВА


- Доц. Николов, чести ли са случаи като на Милена?

- При нас идват много жени с патологични бременности - 15-20 годишно. Като има тенденция да се увеличават проблемите с плацентата. Дължат се на манипулации върху матката, нови репродуктивни техники, възпалителни процеси или аборти. При поне 2-3 жени се развиват усложнения, подобни на тези, които доведоха Милена при нас.

Доц. Асен Николов СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

- Какво е особеното в случая?

- Нормално плацентата е закрепена горе, отпред или отзад на матката. В много редки случаи слиза надолу, а в най-редките запушва матката там, където излиза бебето.

Това е превиа тоталис като при Милена. Получава се кръвотечение, което продължава и при раждането. Това налага цезарово сечение. В сегашния случай диагнозата бе ясна предварително, затова бяхме подготвени. Поръчахме планово кръв и се оказа изключително важно, защото бяха нужни по-големи количества. След бебето извадихме и плацентата. Затворихме корема и приключихме операцията. Час по-късно обаче кървенето продължи.

- Това ли наложи пак да оперирате?

- Нормално след раждане матката се свива, а едновремено с това и кръвоносните съдове. В случая обаче матката се отпусна час след раждането. Републиканският кръвен център реагира много бързо, даде кръв. Специално трябва да се благодари на моя колега д-р Божидар Славчев, началник оперативна гинекология, който има голяма заслуга за успеха на операциите.

- Колко лекари помагаха?

- Много. Всички, които можеха да се включат по някакъв начин, го направиха всеотдайно.

- Имало е и трета операция. Какво я наложи?

- Отново жената губеше кръв. Причината е, че всички тъкани край матката са променени от плацента превиа. Когато всичко е нормално кръвоносните съдове са отстрани в мускулатурата. За да хранят матката. В случая те бяха около нея. Точно от там идваше кръвотечението и затова се наложи пак да оперираме.

- Как се събира толкова голямо количество кръв за кратко време?

- Общо преляхме 14 литра. Имаше добра организация от наша страна и от страна на Националния кръвен център и се справихме.

- Дефицитът на кръв е пословичен. При тежки случаи се отправят апели за донорство. Прибягнахте ли до това?

- Не, цялата организация по веригата беше безупречна.

- Бебето беше ли в опасност?

- За него не е имало риск. Но майката беше със сериозна опасност за живота първите 4-5 дни. Но Милена нямаше други здравословни проблеми освен с бременността. Тя е здрава млада жена, отнасяше се с много вяра и с това допринесе за щастливата развръзка.

Визитка

- Доц. Асен Николов е началник на родилното отделение в родилната клиника на “Майчин дом”.

- По форумите в интернет бъдещи майки горещо го препоръчват като лекар, при който може да се роди безпроблемно.

- Не отделният специалист, а екипът и умението да се работи заедно са разковничето на успеха в “Майчин дом” по думите на доц. Николов.

Милена Сергеева: Гушках бебето си, това ми даваше сила

- Знаехте ли в какъв риск сте?

- Очаква проблеми. Плацентата бе закрепена отдолу и запушва целия канал на матката.

Видяха срастването на ултразвук още в третия месец.

Бебето не може да излезе по нормален начин. Затова се насочих към “Майчин дом”, най-добрите специалисти в България са тук. За нещастие се получиха предвидимите усложнения при срасната плацента. Лекарите реагираха бързо и компетентно и спасиха положението. Оперираха ме три пъти.

- Кога постъпихте в болницата?

- Постъпих на 10 юни с леки признаци на приближаващо раждане, защото е много опасно да не започне само. Секциото бе на 15 юни. Бебето ми е момиче - Калина, роди се 3 килограма.

- Живеете в Чили, а раждате в "Майчин дом" в София. Защо?

- След като разбрах за рисковата бременност, предпочетох да се върна в България, защото нашите лекари се славят като много добри. Самата аз съм родена в тази болница. Сега, 30 години по-късно тук дойде на бял свят и моето дете.

- Ще имате ли кураж за второ?

- За съжаление не мога да имам друго бебе заради усложненията.

Но сме щастливи, че ще сме заедно, защото имаше вероятност бебето да остане само. Опасността за живота ми беше сериозна.

- Преляли са ви 14 л кръв, на практика в момента нямате собствена. Какво е чувството?

- Никога не съм си помисляла, че няма да оцелея или че няма да се оправя. Напротив. През цялото време само за живота мислих.

- Всичко ли помните?

- Изпадах и в безсъзнание, но през повечето време бях будна и виждах всички лекари около мен. Говорех с тях.

Пишех бележки, когато не можех да говоря - имах тръба в гърлото.

Виждах с каква всеотдайност и страхотна отговорност към мен се отнесоха. Около мен имаше много лекари от “Майчин дом”, но поканиха и консултанти от други болници. Убедих се, че тук работят хора с признание. Това ми спаси живота. Носеха ми бебето, гушках го дори когато бях с тръбата и не можех да говоря. Детето ми още повече ми вдъхваше сила.

- Каква сте по професия?

- Социален антрополог съм, но в Чили се занимавах повече с преводи. Мъжът ми Енцо е чилиец. С него пътуваме много в цяла Южна Америка. Живяхме в Антрофагаста в пустинята Атакама. Богат град е, в него е съсредоточена голяма част от индустрията на страната.

- А съпругът ви какво работи?

- Морски еколог. С него се запознахме в един проект, по който работехме заедно.

- Как пътувахта последно като бременна?

- Бях в петия месец. Мъжът ми носеше целия багаж, аз не биваше да вдигна нищо.

- Какво ви даваше вяра в щастливия край?

- Не знам... Просто бях уверена, че всичко ще бъде наред и се доверих напълно на лекарите.

- В благодарствено писмо до болницата са изброени поименно всички съпричастни.

- Беше по-трудно да разбера имената на лекарите, отколкото на сестрите. Бяха толкова много, но ги научих.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колеги смятат, че Атанасов е невинен Бандата точела и чуждестранни дебитни карти Екип на "България Днес" Началник-група в пожарната в Силистра Младен Атанасов въртял черно тото с уредени мачове през Виетнам. Свръзката между офицера и нелегалния букмейкър от полуостровната държава бил 25-годишният съгражданин на Атанасов Михаил,

След като акция "Тишина" провали участието му в клуб на Слънчака Рапърът и репортер на "Господарите" обявен за "шумоизточник" Ани Романова "Изумен съм от цялата история около Слънчев бряг, където всъщност никой не ходи да спи!" Това заяви ексклузивно за "България Днес" репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов,

Милионерите карат единственото в България "Хенеси Веном ДжиТи" Братята Йордан и Динко Диневи шофират единственото в България "Хенеси Веном ДжиТи". Червеният звяр събира очите на летовниците в Свети Влас и е смятан за най-бързата кола в света, споделят близки на богатите братя. Двуместното спортно чудовище разполага с V-образен,