Иван Иванов: НЕК спестява 170 млн. лева на година от изкупуването на високоефективна електроенергия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5304204 www.24chasa.bg
Иван Иванов

НЕК спестява 170 милиона лева в рамките на годишния регулаторен период от това, че вече изкупува само електрическа енергия с високоефективно производство. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщи „Фокус”.

Той посочи, че това е станало благодарение на две фази. „Първо с промяната на закона, чрез която собственото производство престана да бъде изкупувано и се изкупуваше само високоефективна електроенергия и с това се спестяваха около 120 милиона лева. След това с намалението на цената на природния газ – още 40-50 милиона се спестиха. При следващото намаление на цената на природния газ, ще ви съобщя какво ще се случи“, заяви Иванов.

Той припомни, че с промените в Закона за енергетиката от 24 юли се въведоха месечни сертификати за производство на електрическа и топлинна енергия.

„Това се прави с цел да се изкупува реално произведената високо ефективна енергия, която съответства на топлинния товар, който потребяваме през съответния месец “, обясни Иванов. Той посочи, че в рамките на двумесечния срок ще бъдат внимателно разгледани предложенията, които представителите на енергийните дружества направиха по отношение на промените в Наредбата. „След това в рамките на една седмица работната група ще ни даде предложения, които Комисията ще разгледа, а може и да измени, но проблемите ще бъдат решени. Те са решими“, увери председателят на КЕВР.

„Важно е да отпадне това съмнение, което съществува, че едва ли не и през топлите месеци от годината се изкупува голямо количество високоефективна енергия, за която липсва съответния топлинен товар. Самата когенерация функционира на принципа, че при спестяване поне с 10% на първичния енергиен носител – въглища или природен газ, трябва да има произведено количество топлинна енергия, на което със съответните коефициенти да съответства високоефективна електроенергия,“ обясни той. Иванов припомни, че това до сега се правеше на базата на годишен сертификат, а занапред ще се прави на базата на месечен, за да се отчита обстоятелството, че в различните периоди на годината има различно потребление на топлинна енергия.

„Респективно ще бъде ограничено производството на високоефективна енергия само до реално потребната топлинна. Останалото са технически проблеми, които ще бъдат решени“, подчерта председателят на КЕВР.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо