Борисов се усъмни и в поръчка за 500 млн. лв. за нови паспорти, спря я

https://www.24chasa.bg/novini/article/5307188 www.24chasa.bg

От есента министри подозирали, че съветникът Васил Величков е възможно да лобира за фирми около Иво Прокопиев и Саша Безуханова

Правителството прекрати и обществената поръчка за изработването на новите лични карти, обявена от МВР. Тя бе на прогнозна стойност почти 500 млн. лв.

Поръчката е прекратена заради голямата си цена и възможностите новите документи да бъдат правени много по-евтино, става ясно от мотивировката в решението на Министерския съвет.

Спряната поръчка е и част от вълната конкурси, които кабинетът прекратява, за да бъдат проведени по новия Закон за обществените поръчки.

Новите лични карти няма да се правят по обществена поръчка, а от държавна фирма. Тя ще бъде създадена от част от печатницата на БНБ, която ще прави документите, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Новата фирма ще бъде създадена към финансовото министерство, а впоследствие ще мине към МВР, допълни той.

Държавата сама ще прави новите документи, обясни и вицепремиерът Румяна Бъчварова. Новата държавна компания ще работи на принципа на фирмата на БМВ ЕООД, която е на МВР и прави номерата за регистрация на автомобилите, допълни вицепремиерката.

Още от миналата есен в правителството се води дебат как точно да бъде направена обществената поръчка за документи, за да няма съмнения за лобиране.

Тогава неофициално част от министрите са изразили съмнения, че критериите за поръчката се подготвят така, че да бъде спечелена от консорциум, свързан с бизнесмена Иво Прокопиев, бившата шефка на Хюлет Пакард Саша Безуханова. Споменавало се е и името на Васил Величков, съветник по електронното управление на вицепремиера Румяна Бъчварова. Точно Величков, който идвал от компютърния бизнес, е бил подозиран от министри, че е връзката с Прокопиев и Безуханова.

Като собственик на компанията "Грамма Системс" съветникът на Румяна Бъчварова е бил член на Управителния съвет на БАИТ с председател - съдружникът на Прокопиев в Икономедия Теодор Захов. Компанията на Величков пък е участвала в изграждането на Търговския регистър, Имотният регистър и Кадастралния регистър.

И в поръчката за паспортите за половин милиард лева няма документално доказателство за свързаност.