Троянски бизнесмен "проби" Беклемето, АПИ го затрупа с пясък

https://www.24chasa.bg/region/article/5312709 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Троянският бизнесмен Радослав Чолаков-Роко нае багер и разчисти Троянския проход в четвъртък по обед. След като били изринати проблемните 50-100 метра под билото Беклемето станал проходим за всички видове МПС-та. В този участък от снегонавявания се трупали преспи, но машината ги почистила слязла до мандрата от южната страна, за да разшири трасето и за камиони.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Областното пътно управление в Ловеч, не дали надежди, че Беклемето ще бъде отворен в близките дни. Това провокирало Чолаков да действа, тъй като ръководи сериозен собствен бизнес и негови камиони всеки ден пътуват за Южна България. "По обходните пътища /през София и други градове/ губя по около 50 лева на курс, отделно е губенето на време и забавянето, а като мене са десетки бизнесмени от района", обясни мотивите си Роко.

Паметливи троянци пък разказаха, че Роко участвал в пробива на високото по същия начин и миналата година. Със свои средства наел допълнителна техника и подкрепил усилията на АПИ и Пътното, за да отворят Троянския проход по-рано от предвиденото.

Кметът на Троян Донка Михайлова коментира ситуацията: "В петък сутринта проходът Троян-Кърнаре беше затворен механично с купчини пясък в района на мандрата при с. Кърнаре. Настойчиво изразих своята тревога и недоумение от действията на бизнесменът Чолаков пред директора на Областно пътно управление-Ловеч, инж. Грозданов и председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазаров".

Междувременно Роко наел багер и изринал пясъка от едната лента. Сега се очаква от АПИ да разчистят и другата част на платното и да обяват официално прохода за проходим, допълни Донка Михайлова.