"Стратфор": САЩ ще правят паралелни на НАТО съюзи от Прибалтика до България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5314259 www.24chasa.bg

САЩ ще остават стабилен център на световната финансова система, ще изграждат паралелна на НАТО система от съюзи от Прибалтика до България, ще се съсредоточат върху избягването на ядрена катастрофа при разпада на Русия, няма да се въвличат в решаването на европейските проблеми и ще се намесват по-малко в близкоизточните дела. Икономиката на САЩ продължава да представлява 22% от световната икономика. такава е прогнозата на частната аналитично-разузнавателна агенция на САЩ „Стратфор“, цитирана от БГНЕС.

Америка продължава да доминира по море и притежава единствената значима междуконтинентална армия. Цялата съвременна международна система е изградена около нарастването на американската сила и ние смятаме, че това ще продължи без препятствия. Главното преимущество на САЩ е закритостта.

Америка изнася едва 9% от Брутния си вътрешен продукт, а 40% от този експорт отива в Канада и Мексико. И само 5% от БВП се влияят от колебанията на глобалното търсене. В условията на засилващия се хаос в Европа, Русия и Китай САЩ могат да си позволят да загубят половината от износа. Това е грамаден обем, но дори и такава загуба ще бъде напълно решим проблем. САЩ са защитени надеждно и от вноса на пшеница. За разлика от 1973 година, когато арабското ембарго върху нефта силно разлюля американската икономика, през следващото десетилетие САЩ ще се превърнат в голям производител на енергия. Въпреки че някои минерали се налага да бъдат внасяни извън страните от NAFTA, а някои промишлени стоки страната предпочита да внася, тя лесно може да мине без всичко това, особено ако се отчете очаквания растеж на промишленото производство в Мексико, щом производствата напуснат Китай. (NAFTA е Северноамериканското споразумение за свободна търговия, включващо САЩ, Канада и Мексико – ред.)

Американците спечелиха от световната криза. В САЩ се стича световният капитал – парите, които бягат от Китай, Европа и Русия, остават в Америка, намалявайки основния лихвен процент и оживявайки пазара на ценни книжа.

Що се отнася до вечния страх по повод излизането на китайските пари от американските пазари, този процес ще продължи така или иначе, но ще протича бавно, доколкото ще намалява растежът на китайската икономика, а обемът на вътрешните инвестиции ще нараства. Рязкото напускане е невъзможно – просто няма къде да се влагат повече пари. Разбира се, през следващите 10 години растежът и пазарите ще се колебаят, но САЩ си остават стабилен център на световната финансова система.

В продължение на цял век Америка бе загрижена от появата на европейски хегемон, особено от евентуален съюз между Русия и Германия или от надмощието на една от тези държави над другата. Този съюз повече от всеки друг би имал възможност – с помощта на немския капитал и технологии, съчетани с руските ресурси и жива сила – да застраши американските интереси. През Първата и Втората световни войни и през Студената война Америка успя да предотврати неговата поява.

Американците се опитват да изградят паралелна на НАТО система от съюзи от Прибалтика до България и да въвлекат в тях колкото се може повече държави. Ще бъде направен опит към тези съюзи да бъде привлечена Турция, както и разширяването й към Азербайджан. В тези страни ще бъдат изпращани войски пропорционално на заплахите. Това ще стане главният смисъл през първата половина на десетилетието (2016-2020 – бел.ред). През втората половина Вашингтон ще се съсредоточи върху избягването на ядрена катастрофа при разпада на Русия. САЩ няма да се въвличат в решаването на европейските проблеми, няма да воюват с Китай и ще се намесват колкото се може по-малко в близкоизточните дела.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси