Боливийците отхвърлиха опита на Ево Моралес да бъде преизбран

https://www.24chasa.bg/novini/article/5316764 www.24chasa.bg
Ево Моралес СНИМКА: Ройтерс

Боливийците отхвърлиха опита на левия президент Ево Моралес да иска четвърти мандат и вероятно да удължи президентското си управление до 2025 година. Най-дълго задържалият се президент на страната, Морален изгуби референдума за промени в конституцията с 52.3% срещу 47.7%, показват неофициални данни цитирани по частната телевизия ATB .

Това е първата, и най-тежка, политическа загуба за Моралес, управляващ държавата в Андите от десетилетие.

Той очакваше да получи 70% подкрепа на референдума.

Миналият месец той стана най-дълго управлявалият президент след независимостта на Боливия от Испания през 1825 г. – което е рядко постижение за страна известна с военни преврати и нестабилни правителства.

Правителството на Боливия призова за търпение и внимание, в резултат на референдума за желанието на президента Ево Моралес да се кандидатира за четвърти мандат. Според правителството резултатът е равен и е твърде рано да се даже кой печели, предаде AFP, цитиран от "Фокус".

„Ние наистина говорим за състезание с равен резултат. Затова по-добре да задържим своя ентусиазъм и спокойно да изчакаме резултатите. Всичките ви празненства може да се превърнат в плач“, каза вицепрезидентът Алваро Гарсия пред репортери.

Той не уточни каква част от вота е преброен. Но според него прогнозите в медиите, че на референдума е надделял отрицателният вот, може да се окажат погрешни.