Петиция срещу отпадането на психологията от училище внасят в МОН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5316828 www.24chasa.bg

Петиция срещу отпадането на психологията от училище ще внесат протестиращи днес в МОН. Досега тя е подписана от 2500 души. Новият закон за училищното и предучилищно образование предвижда тя вече да не е самостоятелен учебен предмет - нещо, което го няма в нито една друга страна от Европа, подчертаха от дружеството на психолозите в България пред Би Ти Ви.

Преди десетилетия психологията беше забранена в Съветския съюз, това повлия и на България, явно имаме опит за връщане към тоталитаризъм, казват те.

Психолозите са културни хора, не ходим да викаме, защото точно ние учим хората на толерантност ,но екстремна ситуация като ликвидация на предмета не може да не предизвика реакцията ни, обясни Панайот Рандев защо протестират сега.

Очевадно е, че децата се нуждаят спешно от много сериозна работа за техните социални и емоционални умения, а не в 8-и - 9-и клас да им преподаваме 20 -30 часа психология. А те се нуждаят от детската градина до университета от стотици часове тренинги и така е в цял свят, само по някаква причина в България не е, обясни Рандев. У нас психология се преподава само в 9-и клас. В Русия, където тя беше забранена, в момента се преподава още от 1-и клас, посочи още той.

Голяма манипулация нарече обаче твърденията експертът Костов от МОН. .В Европа по изключение има психология, сещам се за Финландия, заяви той. И в момента предмет психология няма, той е "Психология и логика" и е цаст от зикъла по философия. Промяната е, че той става интегративен предмет, запазвайки същите съдържателни елементи. Вече ще се преподава по начин, към който психолозите нямат отношение, възрази психологът Пламен Димитров. В темата "Личност и идентитет" ни предлагат да преподаваме подхода на Аристотел за душата отпреди 2300 г., това е нещо дълбоко неадекватно като подход, обясни Рандев. Търсим градивен диалог с министерството, увери колегата му.