Виена: Заплашено е съществуването на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5324055 www.24chasa.bg
Белгийски конни полицаи патрулират в град Зеебруге. Белгия въведе отново граничен контрол с Франция, за да спре притока на бежанци от лагера в Кале. СНИМКА: РОЙТЕРС

Унгария прави референдум за квотите за мигранти в ЕС

Проблемът с бежанците в Европа поставя под заплаха по-нататъшното съществуване на Европейския съюз.

Това предупреди вътрешната министърка на Австрия Йохана Микл-Лайтнер след конференция във Виена по проблемите на миграцията, в която участваха министри на вътрешните и външните работи на балкански държави, включително на България.

“Въпросът за бежанците може да се превърне във въпрос за оцеляването на ЕС”, изтъкна тя, цитирана от АФП. Йохана Микл-Лайтнер предупреди, че ако се отстъпи инициативата на десни политически сили, единна Европа бързо ще приключи своето съществуване. Министърът каза, че Австрия иска не само да се намали потокът на мигранти към Европа, а напълно да бъде спрян.

Гърция, която не беше поканена на срещата във Виена, осъди мероприятието като “враждебно”. Във форума участваха представители на Словения, Хърватия, България, Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

Унгария реши да свика референдум за въведените през септември 2015 г. в ЕС задължителни квоти за преразпределяне на мигранти, съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Според него квотите ще преначертаят етническата, културната и религиозната карта на Унгария и Европа.

Пристанище Пирея е залято от бежанци и мигранти. В сутрешните часове в сряда там пристигнали около 1700 души от островите в Егейско море, съобщи “Нюз.ин”. Мигрантите ще бъдат разделени по етнически признак и само тези от Сирия и Ирак ще бъдат превозени до границата с Македония.

Междувременно италианската брегова охрана съобщи, че са били спасени над 700 мигранти близо до либийските брегове. Открити са телата на четирима загинали.