След табутата - в “Дунав мост” падат и гащите

https://www.24chasa.bg/Article/532538 www.24chasa.bg

“Дунав мост" е първият сериал, роден след 1989 г. Сякаш по поръчка излиза по БНТ за десетгодишнината от преломната дата 10 ноември - през 1999 г.

Негови автори са сценаристът Георги Мишев и режисьорът Иван Андонов, направили като добър дует филмите "Самодивско хоро" и "Дами канят".

С "Дунав мост" двамата искаха да покажат и изследват десете години преход. Какво се случва в държавата и кои са основните типажи в нея. Как ченгетата от ДС дърпат конците и при демокрацията. Защо едни забогатяха като крезове, а други едва свързваха двата края.

Мостът на Дунав при Русе бе символ на вратата, през която българите поголовно бягаха на Запад. Защо те избраха този отчаян ход? Имаха ли друг изход? Какво ги очакваше далеч от родината?

Филмът предизвика страхотен скандал. Той избухна още след излъчването на втората серия. "24 часа" дори излезе с ултимативно заглавие на редакционния си коментар: “Спрете този филм!”.

Неуспялата кандидат-кметица на Габрово, журналистката Ива Николова, тогава апелира във в. "Сега": "Националната телевизия - на Дунав мост!" Защото "само медия, отвратена от себе си, може да пусне сериал, който оскърбява зрителите й".

БНТ като продуцент на сериала реагира с всезрителско обсъждане. Георги Мишев и Иван Андонов бяха поканени уж за обсъждане на филма им, но бяха подложени на другарски съд, надминаващ по злост червените съдилища след 9 септември 1944 г. Зрителите бяха призовани да гласуват със "за" и против" "Дунав мост", сякаш не става дума за произведение на изкуството (независимо какво е качеството му), а за участник в "Биг Брадър".

Всъщност най-острите критики срещу сериала бяха за сексуалните сцени в него. При това показани в най-гледаното време.

"Безразборно онождане между всеки две човешки същества от различен пол, които остават за 5 минути насаме", написа още по-образно Ива Николова. Някои дори нарекоха тези кадри сексоргии.

За негледалите и позабравилите сериала ще припомним "сексуалната линия" на сюжета. Тя започва в първата серия със сватба в манастир. Но преди още младоженците да надянат брачните халки, кумът Джими (Петър Попйорданов) се нахвърли върху булката Стела (Йоана Буковска).

За да не остане по-назад, и кумата Роси (Стефка Янорова) по-късно овъргаля леглото с младоженеца Николай (Мариан Бозуков).

В следващите серии Стела ощастливи всички мъже във филма - мъжа си Ники, девера си Влади (Иван Ласкин), брата на кумата си Луко (Николай Урумов)... На тръгване свали бикините си и така се качи при чужденеца - шофьор на тира, който трябваше да я изкара от България.

Авторите може и да са имали предвид някаква метафора - примерно съвсем си свалихме гащите пред мечтаната чужбина. Но зрителите май приеха поведението на Стела като чист к.

И циганинът Ачо (Христо Мутафчиев) се облажи в навалицата. Той беше нещо като слуга на Луко Луков, син на бившия шеф на ДС в града, но успя да обладае жена му Павлина (Анастасия Ингилизова). При това тя беше бременна и уж викаше и се дърпаше, но не много убедително.

Като капак на тази сексуална линия зрители възприеха любовната сцена между Ники и Евстати (Георги Михалков). Евстати е бивше ченге, прикрило се след промените като монах в манастир. И в други български филми има гейски мотиви, но тук плътската наслада между двамата е показана най-недвусмислено.

Двамата бяха заловени голи в кревата от кумата Роси, която, както вече знаете, беше любовница на Ники.

Срещу тази сцена тогава остро реагира Българската православна църква. Авторите на филма бяха заклеймени, защото манастирите в България не били гей сборища.

Това е в общи линии. Разбира се, на екрана беше много по-интересно и пикантно, в любовните сцени актьорите бяха по демократичному без дрехи. И без свян се справиха с всички предизвикателства

Днес сценаристът Георги Мишев обяснява всичко това като част от пълната разюзданост в страната. Като част от общия климат на поквара.

Когато в една държава няма морал, настъпва сексуална разюзданост. Тотален промискуитет, както обичаше да казва Радой Ралин.

(Като споменах Радой, да ви разкажа за неговата любима закачка с красивите дами, които срещаше по софийските улици.

"Госпожо, пожелавам тази вечер да ви се случи 8 пъти!" Познавайки популярния сатирик, дамите се усмихваха и не му се сърдеха. Веднъж една жена, подкачена по този начин от Ралин, отвърнала: "Е, бих се радвала и на 7 пъти...")

Но да се върнем към "Дунав мост". Мишев обясни, че няма нищо измислено в любовната сюжетна линия.Дори била показана леко наивно и в мек вариант. Писателят обиколил местата около Моста на дружбата няколко пъти и видял не само жриците на любовта около него. Показали му и нелегалните вертепи, които предлагали жива плът.

Заради сипещите се отвсякъде критики и за да защити идеята на филма, тогава Мишев казва: "Трябва да влезем в положението и на обществото, да го разберем. То повече не може да издържа. Дойде времето на разкрепостеност, на падане на граници и табута, на пердета и задръжки. Право куме - в прав текст..."

Всички в годините на социализма бяхме свикнали да гледаме предимно хубавото, доброто и прогресивното в живота. Конфликтите във филмите бяха главно между добрия и още по-добрия човек. И когато изведнъж "Дунав мост" показа истинското огледало и ние се видяхме в него, не ни се искаше да повярваме, че това се случва в нашата държава. Че героите във филма са и героите на новото време и ние всеки ден ги срещаме или четем във вестниците за тях.

И се получи странен парадокс - в живота виждахме негативното и пошлото, но в изкуството не ни се искаше да го гледаме. Искахме си оптимизма, бодрия патос, вярата в утрешния по-хубав живот.

Виждахме проститутките край магистралите и паркингите за тирове, но се възмущавахме, че ги има в сериала. Всеки ден четяхме, че най-кадърните млади хора емигрират в чужбина, но не искахме това да бъде показано във финала на филма.

Знаехме, че приватизацията е бандитска, а търговията с оръжие епревзета от частни фирми, но викахме, че е нереално в лентата да се показва производство на пистолети. Като че ли целта на авторите е била да направят точна инструкция как се произвежда оръжие.

Според писателя Владо Даверов “Дунав мост” е гледан от над 5 милиона зрители.

Филмът продължава да бъде излъчван по сателитния канал на БНТ. Но днес никой не скача даго съсича. А авторите му все още се надяват някой да направи сериозен анализ на този първи опит чрез киното да бъде изследвана една непозната дотогава ситуация в България. Ще чакаме присъдата на Историята, философски заключава Георги Мишев.

"Дунав мост" ще остане в жълтите страници на киноаналите и със страстната любов, пламнала между Йоана Буковска и Петър Попйорданов-Чочо по време на снимките.

Заради екранната си партньорка тогавашният секссимвол на киното Попйорданов се разведе със съпругата си Хилда Казасян и заживя с Буковска. За съжаление след няколко години връзката им се разпадна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното