България ще стане резерват за бежанци заради Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/5337083 www.24chasa.bg
ИЛИЯНА ЙОТОВА

Мигрантската вълна ще продължи поне до 2050 г.

България заедно с Румъния и Хърватия ще бъдат изолирани и превърнати в своеобразни резервати за бежанци в ЕС, обяви българският евродепутат Илияна Йотова във вторник. Ден по-рано ЕК е представила своя план за засилване на границите на шенгенските държави в комисията по вътрешен ред на Европарламента, чийто зам.-председател е Йотова.

Трите държави са извън Шенген и ще пострадат от такава политика, насочена единствено към шенгенските държави, коментира Йотова по време на конференция за балканския маршрут на мигрантите, организирана от нея в Брюксел. Предложението на ЕК изключвало трите страни от общата политика, защото не са членове на Шенген.

“България, Румъния и Хърватия трябва да положат много усилия, за да не бъдат превърнати в резервати за бежанци заради това, че не са членове на Шенген”, предупреди и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Турция извива ръцете на ЕС, каза още той.

Според данни на Европол 40 000 души в ЕС са заподозрени, че се занимават с каналджийство и прекарване на бежанци, съобщи още Йотова. Годишната печалба от трафика на мигранти възлизала на 3-4 млрд. евро.

Следващата седмица започват преговори между България и Турция за подписване на протокол към споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, съобщи посланикът ни към ЕС Димитър Цанчев. Очакванията на България при натиск към нашата граница е да получи солидарност от останалите страни в ЕС, отбеляза още той.

Бежанската вълна, която залива Европа, ще продължи поне до 2050 г. Това показва модел, изработен от БАН, съобщи в Брюксел Бойко Маринков от Института по балканистика на БАН. Пикът на мигрантската криза ще е през 2035 г. и след това вълната ще затихва. Само за периода 2016-2018 г. прогнозата на БАН е, че годишно ЕС ще бъде атакуван от 1,3-1,5 млн. мигранти. През миналата година натискът по балканския път, който минава през Гърция-Македония-Сърбия-Хърватия се е увеличил 20 пъти. Затягането на режимите по него ще измести маршрута на мигрантите в посока на Албания-Черна гора-Италия, прогнозира Маринков. България също не е застрахована да поеме евентуално пренасочване на мигранти.

.