Общината надвзела 13 млн. такса смет от пловдивчани

https://www.24chasa.bg/Article/534907 www.24chasa.bg
Едни и същи количества боклук са били калкулирани за обработка и в Шишманци, и в депото край Цалапица.

Община Пловдив незаконно е калкулирала в такса смет разходи, които нямат нищо общо със събирането на боклука и почистването на града. Сред тях са изграждането на новия инсенератор за изгаряне на болнични отпадъци, строителни материали, даже и глоба, наложена на управата за депото в Цалапица. Това обясни вчера адвокат Евелина Божикова, която спечели на първа инстанция делото срещу решението на местния общински съвет за такса смет.

Според изчисленията на юристите, общината е надвзела незаконно 12,88 милиона лева. 722 271 лв. от тях са за транспортиране на строителни отпадъци. 107 580 лв. от сумата е за осветление на сметището в Цалапица и увеличаване на охранителите там. 900 000 лв. са за проектиране и изграждане на претоварна станция, а 564 000 лв. - за нейната експлоатация. 10 000 лв. са платена санкция, наложена от РИОСВ за депото в Цалапица. Калкулирани в план-сметката са дори едни 1723 лв., които представляват комисионно възнаграждение по договор, сключен с Пловдивска стокова борса, за сол против заледяването на улиците.

"Болничните отпадъци са от промишлен характер, а такса смет е само за битови. Така че не може разходите за построяване на инсенератора, които за 2009 г. са в размер на 5,2 милиона лева, да са за сметка на пловдивските граждани", обясни адвокат Божикова.
За 2010 г. общината си е калкулирала още 700 000 лв. за поддръжка на шахтите,
800 000 лв. за претоварната станция, 737 967 лв. за извозване на строителни отпадъци и 2,13 млн. лв. за инсенератора.

В план-сметката за едно и също количество отпадъци са били заделяни две различни суми за обработка - както в екозавода в Шишманци, така и в депото на Цалапица.
Междувременно стана ясно, че общината е взимала 35 пъти по-висока такса смет
от бизнесмените, отколкото от физическите лица. "Няма как една ресторантьорка да цапа повече, ако минава през Цар-Симеоновата градина, отколкото обикновена гражданка", посочи адвокат Емилия Недева.

Изчислил съм, че данъкоплатците в Пловдив общо са около 250 000. От всяка една фирма управата е взела средно по 48 лева отгоре, заяви общинският съветник Любозар Фратев. Все още не може да се изчисли колко повече пари са прибрани от данъкоплатците за такса смет. За всяко домакинство сумата е различна. Така например пловдивчанката Лидия Томова за 2008 г. платила 68,66 лв., а за 2009-а - 129 лв. Марияна Чолакова дала 61 лв. такса смет преди 2 г., а за м. г. платила 85 лв. Иван Фратев внесъл такса в двоен размер.

"Ако Върховният административен съд потвърди решението на Административния в Пловдив против размера на гласуваната такса смет, общината ще е длъжна в едномесечен срок служебно да върне надвзетите пари на всички", обясни адвокат Евелина Божикова. Другият вариант е управата да си прихване сумите над чертата. Ако това не стане, всеки един ощетен ще може да заведе дело пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Мотивите на иска могат да са два - нарушеното право на справедлив процес, тъй като не е възстановена или прихваната сумата след постановен съдебен акт, както и накърненото право на собственост", обясни адвокат Емилия Недева.

До края на годината Върховният административен съд трябва да реши законна или не е такса смет в Пловдив. След като делото под тепетата бе спечелено на първа инстанция, в Благоевград, Плевен и Стара Загора са решили също да атакуват в съда размера на таксата.