Лъчезар Иванов брани юристка и митничар от Нова тв

https://www.24chasa.bg/Article/535118 www.24chasa.bg
ДИМИТЪР АВРАМОВ

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, приятел на митничаря от Калотина Сергей Бранков, се опита да спре репортаж на Нова тв, който показа къщата на митничаря.

Той се обадил на журналистката Диляна Гайтанджиева, заснела кадрите, с приятелска молба, разказа самата тя. В 15-минутен репортаж журналистката показа 6 къщи- палати на 4-ма митничари.

Депутатският приятел Бранков е началник смяна на митница Калотина. Получава 600 лв. заплата, живее във вилна зона “Кубратово” в София, като имотът му е от 1,5 декара. Кара джип за 100 000 лв., даден му от приятел.

Къщата в с. Марково на Димитър Аврамов е оценена от брокери на 400 000 лв. 
СНИМКИ: НОВА ТВ
Къщата в с. Марково на Димитър Аврамов е оценена от брокери на 400 000 лв. СНИМКИ: НОВА ТВ

15 минути след като журналистката разговаря с него, й позвънил депутатът Иванов. “Вие какво снимахте”,по питал я той. След като не получила отговор, сам допълнил. “Снимали сте Сергей Бранков, там няма проблеми, проверяван е. Ако може, чисто приятелски, да не го пускате”, казал Иванов на Гайтанджиева.

Това тя самата разказа и в репортажа си, излъчен в неделя в рубриката “Темата на Нова”. След проверка журналистката установила, че съпругата на митничаря е секретар в парламентарната комисия по здравеопазване, чийто председател е Лъчезар Иванов.

Сергей Бранков има вила в София и кара скъп джип.
Сергей Бранков има вила в София и кара скъп джип.

Депутатът е звънял и на ръководството на Нова тв, като обяснявал как репортерката е притеснявала детето на митничаря. “Дете там не видях”, твърди Гайтанджиева. По-късно се опитал да се извини.

СЕРГЕЙ БРАНКОВ
СЕРГЕЙ БРАНКОВ

“Цялата информация за къщите я получих от други митничари. Самите те ми казаха: “Внимавай, че Бранков е много близък с Лъчезар Иванов.” Явно се хвали с връзките си”, разказва журналистката.

Неговата снимка е с лошо качество, защото е през автомобил, той не е позволил да бъде сниман.
Неговата снимка е с лошо качество, защото е през автомобил, той не е позволил да бъде сниман.

По същия начин разбрала за още двама митничари от Калотина.

Тази къща е на ул. “Секвоя” и в нея живее Пламен Иванов.
Тази къща е на ул. “Секвоя” и в нея живее Пламен Иванов.

Двуетажната къща на Бойко Чакъров се води на чуждо име, а той и съпругата му само го обитават. “Жена му ни заплаши с дело, че сме нарушили конституционното им право да не бъдат снимани”, казва Диляна. Обидената съпруга пратила жалба до Нова тв и до етичната журналистическа комисия.

Бойко Чакъров живее в тази къща на столичния бул. “Бъкстон”.
Бойко Чакъров живее в тази къща на столичния бул. “Бъкстон”.

Третият митничар от Калотина - Пламен Иванов, показан в репортажа, има две къщи и живее в трета на легендарната софийска улица “Секвоя”. Няколко вечери той се прибирал, прескачайки оградите на съседите, за да не попадне на репортерския екип.

ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ
ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ

“Там, на “Секвоя” е правителствено трасе. Има охрана, полиция, защото там живее премиерът. Всяка вечер ни спираха да ни питат какво правим. Но нито полицаите, нито охраната имаха представа кой живее в къщата”, казва репортерката.

Нейните данни сочат, че домът се води на вносител на кафе. Иванов живеел в него на приятелски начала, за да я пази, плащал си само сметките. Вече на свое име притежава още две къщи - в Драгалевци и Бояна.

Четвъртият случай е в богатото пловдивско село Марково, където живее Димитър Аврамов. Той е директор на отдел “Митническо разследване и разузнаване” в Пловдив и е известен с прякора Митко Милионера. Диляна сменя колите, с които ходи по адресите, за да причака обитателите. Накрая дори тръгва със собствения си малък черен ситроен.

Още след първия си разговор със Сергей Бранков митничарят предупреждава колегите си и всички се крият от камерата.

“Натиск имаше още преди излъчването. Звъняха, писаха жалби. На писмените ни въпроси Ваньо Танов отговори, че в момента се проверяват двама от митничарите, другите били чисти. Отказа да ни даде имотните им декларации, тъй като съдържали лични данни”, обясни Гайтанджиева.

Депутатът искал да не замесват парламента.

Нищо не съм опитвал да спирам, позволих си да се обадя на репортерката, защото се познаваме и тъй като става въпрос за служител на парламента поисках само да не бъде замесвана институцията, обясни зам.-шефът на НС Лъчезар Иванов. Съпругата на митничаря е юристка в оглавяваната от него здравна комисия. С Бранков се познавал от 20 г., защото го лекувал.

Беше 30-секунден разговор и се учудвам, че от това се прави новина. Призовах всеки, за когото има съмнения да бъде проверяван, допълни Иванов. Той отрича да е говорил с шефовете на Гайтанджиева. Ако тя прави такива инсинуации, ще поискам да го докаже с разпечатки, отсече депутатът.