До края на март - 176 млн. лв. за пестене на енергия в малкия и средния бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5361649 www.24chasa.bg
Един от проектите от предишната програма "Конкурентоспособност"

Минималният

размер на

безвъзмездната

помощ е

50 000 лв.,

максималният -

до 1,5 млн. лв.

176 млн. лв. ще бъдат отворени за проекти за енергийна ефективност на малки и средни предприятия до края на март. Процедурата е по приоритетната ос 3 “Енергийна и ресурсна ефективност” на ОП “Иновации и конкурентоспособност”.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ на проекта е 50 000 лева, а максималният е 1 500 000 лева. Тъй като остават седмици до отваряне на вратата към тези пари, какво на този етап се знае?

Тези милиони не са за стартиращи фирми, а са за микро, малки и среднипредприятия, които са с

приключени

три финансови

години

- 2013, 2014, 2015 г.

Кандидатите трябва да отговарят на изискванията за микро, малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средните предприятия и Приложение I на Регламент (ЕС) № 651/2014;

Допустими за кандидатстване са предприятия, които развиват своята основна икономическа дейност в един от следните сектори:

- добивна промишленост;

- преработваща промишленост;

- производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива;

- доставяне на води;

- канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване;

- строителство.

Секторите са избирани от гледна точка на енергийната им интензивност в тясно сътрудничество с Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Различното от досегашните процедури е, че при тази е задължително преди това да е извършен енергиен одит.

Контролът на качеството на изготвените енергийни одити ще бъде извършван от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Становището на агенцията за енергийния одит е условие за допустимост на проекта.

Ще може да се кандидатства в два елемента - единият е инвестиционни проекти, той е задължителен, и вторият е проекти в сферата на услугите.

Ще се подкрепят инвестиции за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи за подобряване на енергийната ефективност на предприятията.

Строително-монтажни работи, които водят до намаляване на енергоемкостта на сградния фонд на предприятията, също са допустими по процедурата, както и придобиване на системи за отопление и охлаждане и/или производство на еленергия от ВЕИ за собствено потребление.

За всяка от планираните инвестиции се изисква

да е с потвърден

ефект енергийни

спестявания от

минимум 5%

Допуска се до 50% от разходите по проекта да са за строително-монтажни работи или изграждане на ВЕИ, но само за производство на енергия за собствени нужди.

При услугите е позволено безвъзмездно финансиране за изработване на инвестиционен проект по смисъла на ЗУТ, за консултански услуги и въвеждане и сертифициране на системи за енергиен мениджмънт, за публичност на проекта, както и за одита му.

Продължителността на изпълнението на всеки проект е до 18 месеца.

Приоритет ще бъде даден на онези кандидати, които са в сектори с висока енергийна интензивност:

- химическа промишленост;

- производство на стомана;

- производство на цимент, керамика, стъкло и вар;

- производство на цветни метали, производство на хартия.

Предимство ще ползват и проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране. (Виж карето долу.)

Подаването на офертите и оценката на проектните предложения ще е изцяло по електронен път.

Срокът за кандидатстване е 150 дни от официалното обявяване на процедурата.

До 70% безвъзмездно финансиране

Микро-, малки предприятия, чийто проект е за инвестиции в енергийна ефективност, а не услуги, ще получат до 70% безвъзмездно финансиране с изключение на фирмите от Югозападна България.
При регионалната помощ този регион заради София се смята за най-развит и безвъзмездното му стимулиране е намалено. Така за предприятията от Югозапада финансовата помощ е до 45%.
При средните предприятия без тези от Югозападния регион финансирането е до 60%, а ако фирмата е в София, Перник или друго населено място от Югозападна България - процентът е 35.
За фирмите, които са избрали режим за подпомагане “минимална помощ”, допустимото финансиране е до 70%.
Интензитет на помощта при избран режим “инвестиционни помощи за мерки за повишаване на енергийната ефективност” е до 65% за микро и малки предприятия и до 5 % за средни предприятия
Безвъзмездното финансиране за услугите е само под режим “минимална помощ” и е в размер на 90% от разходите за услуги.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата