Съдът кръстоса шпаги с прокурор

https://www.24chasa.bg/Article/536242 www.24chasa.bg
Раиф Мустафа (вляво) и Росен Маринов заявиха пред съда, че не са предлагали подкуп. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И АРХИВ

Софийският градски съд (СГС) кръстоса шпаги с прокурора по делото срещу бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Двамата бяха оправдани на 30 юни за предложен подкуп от 100 000 лв. на ексшефа на агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров.

На сайта на съда бе публикувано съобщение по повод коментар на прокурора Пламен Георгиев във “24 часа” от 5 юли т.г. Тогава той каза: „Убеден съм, че ще бъдат осъдени (б.р.) Маринов и Мустафа), ако делото се гледа безпристрастно.”

“Касае се за присъда, по която мотивите не са изготвени и предстои инстанционен контрол и считаме, че е в разрез с професионалната етика да се правят внушения и инсинуации относно начина на формиране на вътрешната убеденост на председателя на съдебния състав”, посочва СГС.

Факсимиле от статията в
Факсимиле от статията в "24 часа" от 5 юли.

Съдия Вера Чочкоча оправда Мустафа и Маринов въпреки поисканите от прокуратурата по 10 г. затвор за двамата. Управителят на “Автоинженеринг” бе обвинен, че е предложил подкуп на Марин Димитров, а Мустафа, че е посредничил при рушвета. Парите били обещани, за да бъде оттеглена жалба във Върховния административен съд срещу Комисията за защита на конкуренцията. Тя бе спряла процедура за доставка на поне 2 катера за ИАРА от фирмата на Маринов. “Недопустимо е едва след постановяване на акта на съда да се твърди пристрастие, при условие че прокуратурата е можела по време на цялото съдебно производство да упражни правото си на отвод на съдебния състав”, пише в сайта на съда.

ВЕРА ЧОЧКОВА
ВЕРА ЧОЧКОВА

“Не съм искал да отправям упреци. Съжалявам, че съм бил погрешно разбра.

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ
ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ

Зле съм се изразил. Не бих си позволил да коментирам безпристрастността на съда и не искам думите ми да звучат по този начин. С колегите от СГС работим много добре. Още тогава (б.р.- на 3 юли) казах, че не бих искал да коментирам присъдата, преди да прочета мотивите на съда”, заяви вчера пред “24 часа” прокурор Георгиев.

“В една правова държава страните могат да изразяват становищата си относно актовете на съда, но категорично възразяваме против това тези становища да излизат извън рамките на професионалния коментар”, се казва в края на становището на СГС.

Прокурор Пламен Георгиев заяви, че протестът срещу оправдателните присъди на Раиф Мустафа и Росен Маринов вече е готов. Обвинителят твърди, че са събрани достатъчно и неоспорими доказателства срещу двамата.