Българо-американска военна база с авионосец и подводници на Черно море иска Паси

https://www.24chasa.bg/novini/article/5366969 www.24chasa.bg
СОЛОМОН ПАСИ

Изграждане на българо-американска военноморска база в Черно море предлага лидерът на Атлантическия круб Соломон Паси.

Според бившия външен министър мирът в Черно море се крепи върху добрия баланс на въоръжения, които никога да не се използват. Така както неизползваните ядрени оръжия гарантираха мира през студената война.

През 1999 г. Атлантическият клуб предложи в България да се изградят американски военни бази. През 2003 г. в качеството си на министър на външните работи Паси официално излага идеята пред своя американски колега Колин Пауъл. През 2006 г. българо-американското споразумение за т.нар. съвместни съоръжения в полигона Ново село, авиобазите Граф Игнатиево и Безмер и складовете край Айтос бяха ратифицирани в Народното събрание. По-късно Пентагонът вложи 61 млн. долара в модернизацията на полигона Ново село. Освен това Паси е автор и на идеята в България да бъдат разположени и ядрени оръжия на НАТО.

Президентът на Атлантическия клуб не уточнява къде трябва да бъде дислоцирана съвместната военноморска база, но предполага, че “евентуално би трябвало да е оборудвана с подводници и авионосец в съответствие с договора от Монтрьо, който може да се интерпретира творчески”.

Според Паси това ще бъде нова стъпка напред в сътрудничеството между България и САЩ във военната област. Военни историци припомнят, че по време на Първата световна война присъствието на 3 немски подводници в българската акватория е възпирало мераците на целия руски имперски флот да предприеме настъпателни действия срещу наши кораби и пристанища.