Външно представи екипа, който ще подкрепя Ирина Бокова по пътя и към ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5378397 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

16-членен екип за координация на работата по кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН представи МВнР в понеделник.

Бокова бе номинирана за генерален секретар на ООН с писмо на министъра на външните работи Даниел Митов от 9 февруари т.г., което се базира на решение №404 на кабинета Орешарски от 19 юни 2014 г.

Ръководител на оперативната работна група е Райко Райчев, директор на дирекцията на МВнР по глобалните въпроси. Заедно с него пред медиите застанаха Мария Донска, началник отдел "ЮНЕСКО", Мария Павлова, началник отдел "ООН и сътрудничество и развитие", Борислав Костов, шеф на дирекция "Двустранни отношения", Данаил Чакъров, шеф на дирекция "Международно право и право на ЕС" и Мария Спасова - шеф на дирекция "Права на човека и хуманитарни организации". Другите членове на групата са опитни дипломати - шефове на дирекции в министерството.

106 000 лв. е бюджетът на работната група, съобщи Райчев. Парите са определени в постановлението на МС, гласувано на 19 юни 2014 г. Райчев не коментира дали са много или малко.

На първото заседание на работната група е присъствала и Ирина Бокова.

Изборът на нов генсек на ООН се очаква да стане в края на септември-началото на октомври. Мандатът на сегашния Бан ки Мун изтича в края на годината. Досега са номинирани 7 кандидати за високия пост - 6 от Източна Европа и 1 от Западна - Португалия, съобщи Райчев. По думите му вече са разпратени инструкции до всички посолства и наши представителства зад граница с приоритет на страните - постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, както и държавите от Източна Европа.

На въпрос на агенция Синхуа Райчев открои качествата, на базата на които Бокова тръгва към ООН. Тя притежава високи лидерски способности и богат административен и дипломатически опит, посочи шефът на оперативната група, като изтъкна, че Бокова е била депутат, зам.-министър и и.д. министър на външните работи, както и кандидат за президент на България.

МВнР няма да разследва и да отговаря на критики към личността на Бокова, заяви Райчев.