Бойко е най-честният, ще вкара и Доган в затвора

https://www.24chasa.bg/Article/538213 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

С Елка Константинова, ексдепутат от СДС и бивш министър на културата, разговаря Боряна Цачева

-Г-жо Константинова, скоро имахте рожден ден, криете ли си годините?

- Не, станах на 78. Много години. Живяла съм и в царско време, и при комунизма, и сега, при демокрацията. Рождения си ден го изкарах с най-близките, с внуците.

В апартамента живеем аз, семейството на сина ми, внучката, семейството на внук ми с правнука. Обичам да съм сред млади хора, да говоря и дори да споря с тях. Интересувам се много какво става в държавата. По цял ден чета и много гледам телевизия. Но е много страшно. Опростачване изцяло. Навсякъде. И в политиката, и във властта.

- Не харесвате ли новата власт?

- На Бойко Борисов му вярвам изцяло. Той е изключително откровен човек и никога не лъже. Борисов е убеден в себе си. Доволен и богат човек. Че не е много образован, не е, но за сметка на това толкова силно вярва, че те кара и ти да вярваш в нещата, които прави. Затова голяма част от народа е с него. Той е най-честен и най-достоен в България.

Казват, че бил прост. Прост - не прост, има воля Иска да се бори. И се бори открито и уверено. Най-вече с комунистите, с тези, които окрадоха всичко. И си мисля, че това са същите наши идеи, с които тръгнахме да възкресим държавата преди 20 г.

Много често си говоря със съмишленици, радикалдемократи, защо да не възкресим нашата партия сред интелигенцията. Ние можем да бъдем нещо като дясно крило на ГЕРБ.

Само така можем да спасим духовно народа. Погледнете какво става наоколо. Всички мислят за материалното - откъде да открадне, как да си купи още един апартамент. Хората на духа не са такива.

- Какво ви харесва във властта, след като хората, свързани с науката, културата, учителите са бедни и мислят повече за оцеляване и едва свързват двата края?

- Повсеместната алчност е вредна за всички. Да, бедни са. Но кои са богатите? Мафиотите.

- Вие пенсионирахте ли се?

- Да, по свое желание.

- Преди 19 г. бяхте министър на културата, харесвате ли сегашния Вежди Рашидов?

- Да. Много добър творец, скулптор и уважава хората на изкуствата. Такъв трябва да е министърът.

- Говори се, че може да го махнат от поста.

- Сигурна съм, че това не е така. Говорят срещу него, но той ще се справи.

- Театралите не харесват реформите му. Вие ходите ли на театър?

- Ходя редовно. Тук ми е близо и гледам всичко (Константинова живее на бул. “Васил Левски” - бел.ред.). Внучката ме води. Аз не мога да живея без театър и кино. Най-често посещавам Народния театър, който е създаден от моя вуйчо Николай Лилиев. Там работи Сашо Морфов - най-добрият ми студент, моят любим режисьор. Постановката “Хъшове” какво чудо е.

- Пенсионерите се оплакват, че нямат пари за лекарства, вие говорите за театър.

- Аз някой път ходя и безплатно, но си и плащам. И много повече да трябваше да давам, пак щях да ходя. И аз пия скъпи лекарства, но ми ги праща приятелка от Германия. Пък аз имам огромна пенсия.

- Колко огромна?

- 650 лв. Това е най-голямата професорска пенсия.

- И се чувствате богата?

- Да. Има литератори, които получават по 150 лв., а са работили цял живот. И са учили и възпитавали учениците. Но с пенсия, която не е като моята, се умира съвсем лесно.

- Тогава защо харесвате кабинета на Борисов?

- Той дава, но няма човекът откъде да ги вземе. Прави обаче всичко, за да дава пенсиите. Взема от администрацията, която е крала и краде, и дава на пенсионери, на учители. Как ще е малко това?

- Понеже заговорихме за театър, много ли са театрите в България?

- Те толкова бяха и по времето, когато аз бях културен министър. Много са, но повечето са добри от край време. Нали съм ги обикаляла. Талантливите млади хора от НАТФИЗ отиват в провинцията, работят и се борят.

Знаеш ли колко героично се справят при тези мизерни заплати? Само някои успяват да дойдат в София. По мое време местните управи поеха ангажимент да помагат. Но и те колко пари могат да заделят при тези оскъдни бюджети? Сигурно ще трябва да се съберат театрите, да се окрупнят, за да останат.

Театърът и киното у нас имат много успехи в последните години. Трябва да обърнем повече внимание на българското кино и театър, защото тях ги пропускаме, а гледаме повече чужда продукция.

- В последно време кои български книги прочетохте, запомнихте ли наш филм?

- От младите писатели много харесвам Алек Попов и Георги Господинов. Много са талантливи.

Не мога да се наситя на филма “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. “Мисия Лондон” е една изключителна карикатура, огледало на всичко, което ни се случва. Много е смешно и тъжно, дори зловещо и май разпознах целия персонаж.

Сякаш са хора, които наистина съм познавала. Днес е много важно да различим крадливите от останалите. Затова на Бойко аз му свалям шапка, че гони крадците и бандитите. Ако ги видя в затвора, ще умра спокойно. А всъщност животът в България е интересен и мръсен.

- Защо мръсен?

- Отвори си прозореца и виж какво става навън. Виж централния бул. “Левски”. Отгоре изсипват всичко, което си искат. В човешките отношения е същата мръсотия.

По времето на Борис III булевардът и нощем, и денем лъщеше чист и светъл. Аз много ценя царя. И не защото баща ми и вуйчо ми бяха негови приятели.

- Още ли харесвате и сина му Симеон, когото познавате лично?

- Да, и го уважавам. Със сестра му Мария Луиза сме близки, бяхме на един чин.

- Забравихте ли, че беше в коалиция с комунисти?

- Влезе в коалицията, защото се държи цивилизовано като баща си. Цар Борис какво правеше? Приятели му бяха всички писатели от кръга на Елин Пелин. И сред комунистите трябва да се отграничават крадците от останалите.

- Но Борисов твърди, че в предишното правителство са крали като за последно, а Симеон беше с тях. Пък и кризата, която уж я нямаше, ни настъпи? Хората се опитват да се спасят...

- Моят син се спасява от мръсотията, като возят със снахата чужденци в океана.

- Не се ли притеснявате? В океана не е ли страшно?

- Не е страшно да си в океана, страшно е по софийските улици. Но вярвам, че мафиотите, мутрите, крадците ще отидат в затвора. Бойко ще ги вкара. И най-вече Цветан Цветанов. И него харесвам.

- Вие всички без крадците харесвате. А десните?

- Харесвам Мартин Димитров и Иван Костов - и те като мен мислят, че България няма да се спаси по друг начин освен с духа си. Не приемам комунистите. И то не всички, а само крадливите. И Доган ще го вкарат в затвора. Хайде да се ловим на бас, и то ще помогнат неговите хора. Иначе турците са много добри. Познавам ги, защото младостта ми мина в Делиормана.

- Българският народ толерантен ли е?

- Много. По царско време никой не делеше хората на турци и българи. Тия в политиката не са турци, те са просто бандити. А проблемът с толерантността излезе след Живковия възродителен процес. Ужасни неща ставаха при комунизма.

А веднага след 9.IX. беше най-страшно. Знаеш ли как съм живяла, след като баща ми и вуйчо ми бяха обявени за фашисти? Вуйчо Николай Лилиев, защото пише символистични стихове. А баща ми за какво? Че знаеше за Катинското клане. Публична тайна бе, че който е видял Катин, трябва да умре. Пазех тази тайна и не мога да простя, че съм живяла със страха, че ще ме изгонят от работа.

- Баща ви Георги Константинов - литературният критик и историк, ли е видял Катин? Знаех само за проф. Марко Марков?

- Като зам.-председател на Съюза на българските писатели заедно със Стилиян Чилингиров баща ми трябвало да посети Полша и да изрази своето възмущение за Катин, където е разстреляно цялото полско офицерство.

Интелектуалците трябвало да кажат истината, че престъпленията там са на Сталин, а не на Хитлер. Потресен от всичко, което вижда през 1943 г., се връща, но изглежда много зле. Пред близки казва само, че трудно може да приеме такова нещастие. В първите дни след 9-и баща ми изчезва като много други интелектуалци. Комунистите трябвало да изпълнят заръката “Който е видял Катин, ще умре”.

Дядо ми имал стари приятели комунисти, които са помогнали и са спасили татко. Дълги години не можах да разбера каква е вината му, но живеех с етикета “дъщеря на фашист”. Много е утежнена историята ни. Той и Бойко Борисов това казва. Господ да го пази да оправи нещата.

ВИЗИТКА

Елка Константинова e родена в семейството на литературния критик Георги Константинов

Завършва българска филология в СУ. Преподавател в Държавния библиографски институт, във Висшия педагогически институт в Шумен и във ВИТИЗ. Лектор по български език и литература в Ягелонския университет в Полша

Председател на Радикалдемократическата партия от 1989 до 1993 г.

Депутат в VII Велико народно събрание и в 36-ото НС, министър на културата 1991-1992 г.

От 1993 до 1997 г. пълномощен министър в българското посолство във Варшава.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо