Експерти: "Ислямска държава" може да удари навсякъде в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5382999 www.24chasa.bg
Весела Чернева КАДЪР: БНТ

"Ислямска държава" може да удари навсякъде в Европа. Войната срещу "Ислямска държава" може би по-лесно ще бъде спечелена в Сирия и Ирак, отколкото в Париж и Брюксел - това мнение изразиха пред БНТ Весела Чернева - старши програмен директор в Европейския съвет по международни отношения и Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения.

"Вчерашният удар в Брюксел демонстрира наистина, че "Ислямска държава" може да удари навсякъде в Европа, че може да удари в сърцето на Европа, може да удари летището в Брюксел и едновременно с това площад "Шуман" - центърът на европейските институции. Това, което не се е случило през последните 5 месеца от Париж насам е, че белгийските, френските и въобще европейските служби не са успели да инфилтрират мрежите на "Ислямска държава" в Европа, че тази организация може да внесе оръжие, бомби и че ударите ѝ може да бъдат навсякъде в Европа", каза Весела Чернева.

"Ако приемем, че Европа е във война, то беше достатъчно очевидно, че войната срещу "Ислямска държава" може би по-лесно ще бъде спечелена в Сирия и Ирак, отколкото в Париж и Брюксел. Защото тук става дума не просто за криминални престъпници, а за индоктринирани убийци, самоубийци. И докато Европа има механизми за борба с тях, тя няма засега механизми за борба с доктрините. "Ислямска държава" ни бие на полето, на което ние не успяваме да се противопоставим, тя се опитва да превърне религията в идеология и то не каква да е, а радикална, антизападна, т.е. тя се бори не за територии, колкото за хората", добави Любомир Кючуков.