Оставиха в ареста 70-годишен за убийство отпреди 18 години, той отрича

https://www.24chasa.bg/novini/article/5383464 www.24chasa.bg
70-годишният Кольо Русев бе задържан и обвинен за убийството на съпругата си Донка 18 години по-късно. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Нямам сили да повдигна сам бетонния панел с тегло над 200 килограма, под който бяха намерени останките на съпругата ми Донка. Тази била една от защитните тези на 70-годишния Кольо Русев от ямболското село Коньовец, който бе обвинен за убийството на жената, извършено през 1998 година. Според обвинението то било извършено умишлено, с голяма жестокост и по мъчителен за жертвата начин.

Въпреки че арестуваният за престъплението Кольо не признава вина, състав на Окръжния съд в Стара Загора му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Решението на съда подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Мярката за неотлонение бе наложена във вторник късно след обяд. Кольо Русев бе задържан на 21 март в родното си село за убийството, извършено в радневското село Ковачево, област Стара Загора.

По искане на обвинението заседанието на съда се проведе при закрити врата, а решението бе съобщено на медиите от служебния защитник на обвиняемия. Според него, Русев не знаел кой е извършител на убийството и поддържал старата си версия, че съпругата му Донка, тогава на 55 години, е заминала неизвестно къде със свой приятел, като изоставила двамата си синове.

Жената изчезвала от Ковачево, където двамата с Кольо работели като пастири, пред нощта на 10 срещу 11 ноември 1998 година. Повече от месец след това мъжът останал да живее в Ковачево уж с надежсата, че половинката му ще се завърне. Но след пиянско сбиване с местен жител Кольо решил да се върне в родното си село Коньовец, община Тунджа, където бе задържан 18 години по-късно.

Историята започнала да се разплита преди 2 години, когато бизнесмен купил старите текезесарски сушилни за тютюн в радневското село Ковачево и започнал да разчиства постройките. Под бетонен панел в една от тях работниците се натъкнали на човешки кости, които били разпознати като останки от Донка Русева чрез ДНК-анализ на биологичен материал, взет от двамата й синове. Това станало преди година и половина, стана ясно от заседанието на съда. По останките патоанатоми установили, че Донка е загинала от силен удар с тъп предмет в тила, възможно било това да е удар с кол. Черепът на жената бил счупен на няколко места, а тялото й било захвърлено под тежаща над 200 кг бетонна панела в помещение, ползвано за сушене на тютюн.

Защитникът на Кольо Русев поиска клиентът му да остане под домашен арест, но прокурор Христо Мишов настоя, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление, което бе прието от съда.

Разкриването на убийството се забавило, тъй като най-напред изчезналата от Ковачево Донка била обявена за назионално издирване, но скоро след това в землището на елховско село тракторист при оран изровил останките на жена, чийто дрехи били подобни на дрехите на пастирката. Това заблудило разледващите, че жената е открита и те спрели да я издирват. Възобновили следствието чак след появата на "находката" под панела в склада в Ковачево.