Само жените могат да победят тероризма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5384906 www.24chasa.bg

В Европа има десетки хиляди майки с бурки, лишени от елементарни права

Тероризмът от “Моленбек”. Кварталът в самото сърце на белгийската столица, който от десетилетия е познат като гнездо на радикални ислямисти, вече се превърна в политически термин. Там водят следите на някои от най-кървавите атентати в Европа, извършени от ислямисти през последното десетилетие.

От години

в този квартал

се подготвят и

планират атаки

срещу европейски граждани. Там е подготвен ударът в Париж, там е живял заловеният при неуспешен опит да избие пътниците във влака “Талис” мъж, оттам идват убийците на художниците в “Шарли Ебдо”, в “Моленбек” е адресът на атентаторите от белгийския град Вервие, там са подготвени бомбите, взривили живота в Брюксел завчера.

В “Моленбек” прекарват част от живота си и атентаторите, взривили пътнически влакове в Мадрид през 2004 година, когато сред загиналите имаше и немалко българи.

Разговорът за това какви са причините за атентатите, извършвани от ислямисти, се върти в обичайната напоследък схема – виновни са бежанците, виновна е Меркел, виновни са САЩ заради намесата в Близкия изток. Факт е обаче, че идващите през последните две години хора, бягащи от войната в Сирия, не са замесени в нито един от тези атентати. Факт също така е и че някои от ръководителите на черните убийствени серии имат опит, натрупан не само в битките срещу американците, но и в боевете срещу Съветската армия в Афганистан.

Факт е и че засега

германските

тайни служби

се справят

много по-добре

в охраната на сигурността на германците, отколкото белгийците. Белгийските тайни служби са подложени на остри критики от своите колеги в Европа, тъй като от години знаят за проблемите в “Моленбек” и въпреки това не успяват да се справят с тях. Дори напротив, мрежата на “Ислямска държава” в Белгия, става все по-силна и изнася терор и в съседни държави. Според последните съобщения от разследването на новогодишните сексуални атаки срещу жени в Кьолн голяма част от извършителите са северноафриканци, влезли в Германия от Белгия.

Възможно ли е обаче спецслужби и мерки за сигурност да прекратят атаките срещу Европа? Не. Твърде късно е. Проблемът с

терористите,

родени и

израснали

в сърцето

на Европа

в семейства на мигранти, е на поне 30 години и досега не се е решил със сила.

 Спецслужбите могат само да се опитват да предотвратяват следващи атаки, каквито най-вероятно ще има. Западните армии може и да победят “Ислямска държава”, но след нея ще се роди друга, така както самата ДАЕШ последва залеза на “Ал Кайда”.

Проблемът се крие другаде и трябва да се изкорени там. А именно в положението на жените от мигрантски мюсюлмански семейства в Европа. Не е тайна, че има цели квартали в почти всички европейски държави, в които жените
дори не знаят в
коя точно страна
се намират,
не говорят и дума от местния език и са успели някак да заобиколят задължителното образование. Те се покриват с бурки, нямат професионални умения, съответно са напълно зависими от семействата си, които не им предоставят равни права с мъжете. В Европа има десетки хиляди жени, които не се радват на свобода и права, каквито се полагат на всеки европейски гражданин. Тези жени раждат деца, които се възпитават в подобно отношение към жените – като към неравностойни човешки същества. Проблемът се възпроизвежда и задълбочава. Учителите от училища с проблемни квартали в европейските градове са онези, които се сблъскват първи с този проблем. Момичетата в техните класове нямат право да посещават часовете по плуване, не ходят на спорт, не ги пускат на екскурзии със съучениците им, има дори момиченца, които се връщат от лятна ваканция в родината на родителите си обрязани. Не малко от тях са подложени на брутален тормоз в семействата си и са буквално преследвани от братя и чичовци, които ги следят да не би да обърнат внимание на някой свой съученик.

Гадже преди брака в тези семейства се наказва със смърт. Само в Германия от 2009 година насам има 56 убийства на честта, с майките си загиват и 8 неродени бебета. Опитите за убийство са около 70. Данните са на неправителствена организация, която се опитва да помага на тези жени.

Държавата не
води официална
статистика! Горе-долу подобни са данните, идващи от Франция, Белгия, Холандия. Колкото по-незаинтересована е държавата към тяхната съдба, толкова по-сериозен е проблемът й с тероризма. Франция и Белгия са най-пострадалите, именно защото допуснаха в техните градове да се родят паралелни светове, в които цари съвършено различна култура. Жените в тези общества са де факто поставени извън закона. Предателство към тях извършват не само собствените им семейства, но и държавите, чиито граждани всъщност са те.

Според едно проучване за връзката между богатство и религия в държавите по света добре живеят и се развиват онези страни, в които добре живеят жените. Това са обществата в Европа, Америка, част от Азия, някои страни в мюсюлманския свят.

Прогресът е пряко свързан с правата на жените и възможността те да се възползват от тях не само на хартия. Христоматиен пример за това е Бангладеш. Мюсюлманска държава, която десетилетия наред бе най-бедната на планетата. Това се промени в момента, в който държавата започна да отпуска миникредити за малък бизнес на жени. Финансовата независимост даде повече тежест на бангладешките жени, те започнаха да раждат по-малко, да издържат семействата си, да пращат момичетата си на училище и на професионално обучение. Властите в Европа могат да правят колкото си искат полицейски акции в бъдеще, това само ще ожесточава отхвърлените от обществото безработни младежи мюсюлмани, а те ще намират обещание за власт, авторитет и сила в ислямистки структури. Всъщност властите в цяла Европа трябва спешно да концентрират вниманието си върху положението на жените в тези общества.

Да ги закарат в
училищата
Да им дадат професионална квалификация. И да наказват безкомпромисно всеки, който се опитва да попречи те да бъдат пълноправен член на обществото. Само така техните деца ще започнат да растат в среда, в която уважението към жената е задължително, в която уважението към другите религии и техните разбирания е неизбежно, в която респектът пред законите е за всички. Това може да отнеме около 20 години, но ще струва далеч по-малко и ще бъде далеч по-ефективен начин за борба с тероризма от всички бронетранспортьори в центъра на Брюксел, които в крайна сметка не успяха да спасят живота на онези 30 души, загинали на летището и в метрото онзи ден. 

  • Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Докато продължават преговорите за редовно правителство, на дневен ред идва важният въпрос да стават ли партийните лидери министри, или да останат в парламента. Темата е особено актуална, тъй като в новата коалиция (ако подпишат споразумение) лидерите ще са повече от пръстите на едната ръка. За водачите на “Продължаваме промяната” работата е ясна -
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо