Гръцки полицаи, не на наш гръб!

https://www.24chasa.bg/Article/539756 www.24chasa.bg

Доц. ИВАН Т. ТОДОРОВ

МНОГО се изписа как българските шофьори в Гърция са вкарани в правия път от гръцките полицаи.

В тази връзка бих искал да отбележа, че в Гърция гърците карат като българите - т.е. не спазват ограниченията на скоростта. И там ги има същите луди мотористи, дето карат с по 200 км.

Пътят от Серес до границата ни е ад за българските шофьори.
СНИМКА:
Пътят от Серес до границата ни е ад за българските шофьори. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Извън отсечката от Серес до българската граница на всички останали места в Гърция полицаите много рядко правят проверки. Съвсем нормално е от Солун до Атина да няма и нито една полицейска проверка. Е, проверява се по-често отпреди, но несравнимо по-малко, отколкото в България. Поради тази причина и спазването на правилата не е основна грижа за гръцките шофьори.

Съвсем по друг начин стоят нещата в отсечката от Серес до българската граница. Там и аз, и много мои познати констатираме средно по 3 проверки в този 30-километров участък.

И тъй като всички български шофьори без изключение отдавна вече знаят за проверките, карат стриктно под ограниченията на скоростта. Най-смешното е, че гърците въобще не се връзват на това и си юркат колите над максимално разрешената скорост. Даже полицаите се поздравиха с един такъв джигит, като си помахаха.

Факт е - полицаите стопираха само коли с българска регистрация. Спрях малко след третия полицейски пост и се заех да наблюдавам кого ще спрат. Не беше спряна нито една гръцка кола, въпреки че именно гръцките шофьори не спазваха скоростта. Нещо повече.

Спираха само български коли, които при това очевидно караха под ограничението на скоростта. Само един беше с превишена скорост.

Процедурата при спирането е следната: полицаите знаят само 2-3 български думи. Английският и другите западни езици са им дълбоко непознати. Знаят думите “лична карта”, вземат я и те записват в една книга.

Няма разяснение защо те спират и защо те записват. Полицаите нито те разбират, нито обръщат внимание дали казваш нещо или не. Ако искаш, жалвай се на арменския поп.

Вярно е, че полицаите в Гърция не са корумпирани за разлика от българските си колеги. Вярно е, че като започнаха проверките, много български шофьори бяха правилно санкционирани.

Но също така е вярно, че сега спрямо българските шофьори се прави сегрегация в отсечката преди границата. Спират се и се глобяват само български коли.

Това очевидно е организирано. Явно в Серес са решили да изпълняват плана за глобите от българските шофьори, и то без значение дали спазват правилата или не.

Нещо повече - в началния етап на проверките гръцките полицаи си позволяваха незаконно да отнемат български шофьорски книжки. А те са собственост на българската държава. Разгеле, това бе оправено.

Не е ли време сега МВР да провери дали наистина има сегрегация спрямо българските шофьори и да вземе съответните мерки. Не трябва ли да се изисква гръцките полицаи да показват и скоростта на радара, и часа на засичането, а също да научат поне 20-30 думи на английски.

Не е ли малко нахално от страна на гърците не само да им пълним курортите и да оставяме там парите си, но и целево само ние да им изпълняваме плана за глобите. Може би е време и българите да се замислят дали Гърция е най-гостоприемната дестинация за почивка. Нека да изискваме да ни зачитат като нация.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо