Първо в "24 часа": Шефът на ДАИ арестуван за подкуп (допълнена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5399849 www.24chasa.bg
ЦВЕТЕЛИН ЦВЕТАНОВ

Шефът на агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов е бил арестуван в специализирана акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура, научи в. "24 часа".

Акцията е започнала днес на територията на София, Враца и Видин. Работи се по разследвания за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки, обясниха източници от службите.

Претърсванията в клонове на автомобилната администрация на територията на тези триобласти продължават. Според разследващи са намерени вече доказателства. Имало дори тетрадки, в които са описвани приходите от корупцията.

При претърсванията са намерени и големи суми пари
При претърсванията са намерени и големи суми пари

При акцията са открити и банкноти в различна валута. до редакционното приключване на броя бяха преброени 13 000 лв. и 6000 евро.

Освен шефът на агенцията Цветанов са арестувани 3-ма служители във Враца, 3-ма във Видин, а в столицата задържаните са 8. Арести се очакват и във Варна и Габрово.

От министерството на транспорта потвърдиха, че ГДБОП и ДАНС са влезли в автомобилната администрация и входът в сградата на министерството е отцепен. Те не бяха уведомени за ареста. Министърът на транспорта Ивайло Московски е разпоредил шефът на сигурността на ведомството да окаже съдействие на разследващите, а ако се докажат нарушения, извършителите да си понесат отговорността.

Цветелин Цветанов бе назначен от премиера Борисов по предложение на Московски на 12 януари 2015 г. Тогава за “24 часа” Московски каза: “Имам му доверие.”
Цветанов смени предишния шеф Димитър Ганев. Московски търсеше човек, който да се справи с корупцията в автомобилната администрация и най-вече в регионалните звена. Това се наложи след скандалите във Велико Търново и Плевен заради тъй наречената такса спокойствие. Първата му кандидатура бе на бившия шеф на антимафиотите Станимир Флоров, но премиерът не го назначи.
Цветанов е от Плевен, инженер е по професия, работил е 5 г. в “Проучване и добив на нефт и газ”, бил е в “Луфтханза техник”, бил е регионален шеф на автомобилната администрация за Плевен, Ловеч и Габрово. В края на 2012 г. е освободен и е станал управител на общинска фирма.

Виж още по темата:

Кадиев: Цачева е номинирала арестувания Цветанов. Тя: Това е груба манипулация

Георги Кадиев подал сигнала до премиера за шефа на ДАИ

Още 12 задържани в операцията на ДАНС в ДАИ

Първо в "24 часа": Осем обвинени за корупционната схема в ДАИ

Бойко Борисов: Знаем всички шапки и каскети на корумпираните в ДАИ

Първо в "24 часа": Девет обвинени за корупционната схема в ДАИ

Над 800 000 лв. открити у задържаните служители на ДАИ и тъста на Цветелин Цветанов

Как ДАИ стана търговска фирма за подкупи с държавна субсидия