Стойчо Ройдов: Кой подаде сигнала, че сестра ми иска да ни убива? (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5407161 www.24chasa.bg
70-годишният Стойчо Ройдов иска да се види с този, който е подал сигнала срещу сестра му Иванка. СНИМКА: Наташа Манева

Ще седнем с Иванка на ракия и салата да се разберем, казва 70-годишният мъж

Искам да знам кой подаде сигнала, че сестра ми готви убийство на целия ми род. Държа да се срещна с този човек. Да го погледна в очите и да разбера защо го е направил.

Това заяви пред "24 часа" 70-годишният Стойчо Ройдов. В неделния ден той и синът му Георги миеха двора на къщата им в пловдивското село Браниполе. Двамата не бяха сговорчиви, но постепенно Стойчо се отпусна и започна да задава въпроси.

Той не вярва, че сестра му Иванка, с която ги дели една ограда, е готвила масова екзекузия на него, на сина му Георги, на дъщеря му, зет му и двамата му внуци. Пловдивският апелативен съд пусна в четвъртък под парична гаранция от 7000 лева Ройдова с аргумента, че няма достатъчно доказателства. Тя заяви, че през ум не й е минавала такава злокобна мисъл. "Цялото ни наследство от баща ни е в неговата болногледачка Недялка Бързакова. Принудиха татко в неадекватно състояние да им прехвърли цялото си богатство. Какво ще постигна, като убия брат ми, нали парите не са у него", изтъкна Ройдова.
Въпреки това Стойчо иска да се види с този, който е сигнализирал органите, че Иванка иска да го отвлече, а после ликвидира заедно с децата му. "Някой иска да си изкара хляба, но защо точно по този начин? Вярвате ли, че вашият брат или сестра могат да ви сторят подобно нещо за каквито и пари да става дума?", недоумява 70-годишният мъж. Попитан кого подозира, Ройдов отвърна:"Всички лоши хора".

Той избягва да говори за наследство и сметки от техния баща, който през 50-те години на миналия век емигрирал в САЩ. Натрупал състояние от строителен бизнес и имоти отвъд океана. Починал през 2014 г., но нито едно от децата му - Стойчо, Иванка и Ана, не наследили милионите му. Някои твърдят, че били 4,5 млн. долара. Прехвърлил ги през 2005 г. в няколко попечителски фонда и упълномощил с тях да се разпорежда най-малката си дъщеря Ана, който живее в САЩ. По-късно дядото-милионер заболял от Алцхаймер. Наели му да го гледа българката Недялка Бързакова. През 2011 г. във Флорида дядо Георги приписал всичко на нея. Оттогава Иванка нямала мира. И предприела стъпки да си получи бащинията. Но все удряла на камък. До 14 март т.г., когато й позвънил внедрен агент и се представил за столичен адвокат с връзки в Щатите. Обещал да й уреди всичко покрай наследството. Тя му дала документи и 3000 лева. Но нито веднъж не го потърсил, настоятелният бил той. В приложените СРС-та жената не била употребила думи като "убийство" и "отвличане", твърди нейният адвокат Йордан Давчев. Той нарече обвинението абсурдно, достойно за перото на Балзак.
"Толкова ли са интересни милионите на баща ни? Не зная колко сметки е оставил. Идете в САЩ и ги проверете, ако можете", сопва се Стойчо Ройдов, докато мие плочките пред къщата с маркуч и бръска водата с метла.
Твърди, че откакто сестра му е излязла от ареста в четвъртък, всеки ден я виждал в двора й. "Какво да ми каже? Каквото е било тя го заяви в съда. Има хора злобни, които измислят какво ли не", разсъждава 70-годишният пенсионер.
Той чакал Иванка да се отърси от преживяното зад решетките и да я покане на разговор. "Идат светли християнски празници. Ще седнем на салата и ракия като брат и сестра и ще се разберем", допълни Ройдов.

Настроението му се разваля, когато го питаме за Недялка Бързакова. Нарежда я в категорията "лоши хора", след като е постъпила така и им е "откраднала наследството". Не е напълно убеден и в невинността на сестра си. "Ако е виновна, какво да й простя? Тя е говорила пред следователи. Вярно ли е всичко това, не зная", колебае се Стойчо. В следващия миг заявява, че само през комунизма принуждавали сестра да предаде брат и дори да го убие. "Не вярвам, че е искала да ни унищожи! Преживели сме заедно какви ли не трудности. Когато баща ни избяга в САЩ, ни интернираха в Северна България - в Омуртаг. Нямахме хляб, нищо. Всеки ден ни викаха в ДС да ни питат неща, които изобщо не знаехме", връща лентата 70-годишният мъж.
Хората от Браниполе не вярват на историята, достойна за холивудски екшън. "Това са болни измислици. Познавам и Иванка, и Стойчо. Те са толкова хубави хора", казва съседът им Иван Камжалов.
Друг комшия - Минчо Сарафов, нарича обвинението срещу Иванка блъф. "Изобщо не ми се вярва тая работа. Как се избиват шестима души наведнъж", пита той.
Къщата на Ройдова остана заключена през целия ден. Само черното й куче лаеше до пътната врата. Според хората в Браниполе откакто е излязла от ареста, не се е появявала в селото.