Почернено семейство няма пари, за да прибере тялото на млада жена от Чехия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5407499 www.24chasa.bg
Никола и Петя като младо семейство със сина си Георги, който това лято ще навърши 18 години. СНИМКА: Личен архив

Петя Георгиева, майка на 2 деца, починала на 39 години от аневризма в Пилзен

"Трябват към 5 хиляди лева, за да приберем тялото на Петя от Пилзен, а ние ги нямаме. Не щем да я горят, искаме да си я приберем и да си е при нас", изплака днес мъката си свекърът на Петя Георгиева Георги от новозагорското село Любенец. За смъртта на снаха си, която е на 39 години и оставя две сирачета, той научил в петък.

"По телефона се обади синът ни Никола. Майко, каза, нали си силна... Петя вече я няма в болничната стая", не може още да се отърси от кошмара и съпругата на бай Георги Анка. Когато синът им Никола и снаха им Петя тръгнали на гурбет в Чехия преди година и половина, на техните грижи оставили двете си деца - Георги, на 18 , и Анелия, на 16 години. И двамата са ученици в професионална гимназия в недалечния миньорски град Раднево, баткото догодина е абитуриент.

Тръгнаха за Чехия по принуда, защото трябваше да изплащат заема, с който купиха апартамент в панелен блок в Раднево преди 9 години, разказват възрастните хора. Месечната им вноска била 350 лева, колкото била и заплатата на Никола в едно от частните ремонтни дружества в комплекса "Марица изток", където той бил механик. После го съкратили и мъжът трябвало да търси работи в чужбина. Намерил я в Чехия - най-напред в дъскорезница, после в завод за авточасти в Пилзен.

Няколко месеца по-късно при него заминала и Петя. Жената също била от Любенец, останала отрано сираче. Любовта им с Никола пламнала отведнъж преди около 18 години, след 16 дни се оженили. Родил се Георги, после и Анелия... Петя работела в пекарна, преди да отиде и тя на гурбет в същия завод при мъжа си. А в Чехия работата била тежка, разказвала тя самата, смените били дълги.

За първи път се почувствала зле преди около месец, но Никола и Петя скрили това от родителите му. Не успели да скрият проблема от работодателя, който в дните около католическия Великден я съкратил от работа. Тежкият труд и притесненията донесли аневризма на 39-годишната жена - когато се върнал от завода един ден, Никола заварил съпругата си неповижна в леглото, говорела му само с поглед. Докторите дали някаква надежда, но ако преживее първите 7 дни. Не успяла...

Сега свекърът и свекървата на Петя - Георги и Анка Георгиева от Любенец, които са пенсионери с ниски пенсии, се молят само за едно - дано успеят някак да платят, за да може да докарат и погребат тяхната Петя на родна земя. Има някаква надежда за това да им помогнат общинските съвети в Раднево и Нова Загора.