Глобално разследване разкрива финансова мрежа около Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5408156 www.24chasa.bg

Финансова мрежа около руския лидер Владимир Путин, открил екип от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Проучването на Джейк Бърнстейн, Петра Блум, Оливър Зилман, Дейвид Томпсън, Фредерик Обермайер и Бастиен Обермайер, публикувано тази вечер в 9 ч българско време, е малка част от глобално разследване на консорциума за световната офщорна индустрия, продължило близо година.

Интернационалното проучване #Panama Papers (#Документите Панама – бел. ред.) е базирано на мегаданни, до които преди повече от година се e добрал германският вестник „Зюддойче Цайтунг”, а после споделил с ICIJ.

Авторите открили документи, според които близки приятели на Путин са били свъзрани с офшорни фирми, някои от които имали сериозно влияние върху отделни клонове от руската индустрия. Журналистите намерили данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Макар че слуховете за богатство на приближени до Путин кръжат от години, картината за скритите финансови дела на кръга се изплъзваше, казват журнаистите. Те уточняват, че името на Путин не се среща в изтеклите данни, но посочват имена и детайли за негови приближени, които били част от мрежата.

Подробности – очаквайте в „24 часа”