Съдии против милост за всички бандити

https://www.24chasa.bg/Article/540935 www.24chasa.bg
Почернени майки присъстваха на протест в четвъртък вечер пред парламента по повод убийството на 25-годишния Борислав Райнов в София. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дни след протеста на почернени майки против възможността убийците на децата им да получат по-леки присъди след самопризнание, срещу "бонуса" в Наказателнопроцесуалния кодекс се обявиха и съдии.

Съкратената процедура до голяма степен създава и засилва недоверието в съдилищата, защото гражданите остават с впечатлението, че защитаваме единствено подсъдимите, бонифицирайки ги с едни изключително леки наказания, коментира пред "24 часа" шеф на районен съд в голям областен град.

Един от аргументите му за отмяна на съкратеното съдебно следствие - процедурата, при която съдът е длъжен да прочете по-лека присъда заради признание, е, че то обезсмисля друг институт в НПК - споразумението, което обвиняемият може да сключи с прокуратурата.

То не се допуска за определени тежки умишлени престъпления като убийство, подкуп, разкриване на държавна тайна, престъпления против отбраната. Освен това обвиняемият се договаря с прокуратурата само ако възстанови причинените имуществени вреди и без да е сигурен, че наказанието му ще е под минималното, предвидено в закона.

При споразумението съдът не е длъжен, а само може да е по-милостив. Затова и през последните години зачестиха случаите, при които обвиняеми предпочитат да отидат на съд и да признаят вината си, за да получат по-леко наказание, отколкото да сключат споразумение с прокуратурата.

А това накърнява в максимална степен правата на пострадалите от престъпления, подчерта председателят на районния съд, чието име не посочваме, за да не го упрекнат в предубеденост.

Вместо веднага да им бъдат възстановени имуществените вреди, както е при споразумението, при съкратеното съдебно следствие пострадалите от престъпления са принудени да водят отделно гражданско дело за обезщетението с всички произтичащи за тях неблагоприятни последици - допълнителни разходи и загуба на време.

Според магистрата "бонусът" след признание на практика води до създаване на пълно чувство за безнаказаност в потенциалните извършители на престъпления. При положение че "бонусът" от изключение се превръща в правило, не е ясно точно как наказанието "въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото", допълни той.

Съдията припомни още, че допреди месец "бонусът" след признание демотивираше и разследващите. Особено когато става въпрос за подкуп. Тъй като за рушвет законът предвижда затвор до 6 г., без да е посочен минимален размер, единствената възможност на съда бе да прочете "пробация", а не дори условно лишаване от свобода.

Проблемите, до които води съкратеното съдебно следствие, по никакъв начин не могат да оправдаят основните мотиви За създаването на този институт - бърз и евтин наказателен процес и разтоварване на съдиите (каквото и да значи това), категоричен е председателят на районния съд.