Падна първата жертва на "Панамагейт" - премиерът на Исландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5412220 www.24chasa.bg

Исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон даде оставка и така стана първата жертва на “Панамагейт”, съобщиха световните медии.

Той призова президента Олафур Рагнар Гримсон да разпусне парламента и да свика нови избори, но получи отказ. Гримсон прекрати посещението си в САЩ и се върна в Рейкявик да се справи с кризата.

Разкритията в “Панамските документи”, че Гунлаугсин и жена му имат офшорни сметки, подпалиха многолюдни протести в Исландия.

И Марин льо Пен цъфна в “Панамагейт”

Доверени лица на лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен фигурират в “Панамските документи”, съобщи АФП, цитирайки разследване на в. “Монд”. Сред тях са бизнесменът Фредерик Шатийон и финансовият експерт Никола Кроше.

“Това са лица, близки до лидера на Националния фронт - твърди “Монд”. - Те са организирали сложна офшорна схема за превод на парични средства от Франция през Хонконг, Сингапур, Вирджинските острови и Панама.” Целта е била “да се изнесат пари от Франция чрез сенчести компании и фалшиви фактури, за да се избегнат френските органи за борба с прането на пари”, пише “Монд”. 

Сред използвалите офшорки чрез панамската кантора “Мосак Фонсека” фигурира името и на еврокомисаря Мигел Канете от Испания. Испанската прокуратура започна предварително разследване на случаи на пране на пари и данъчни измами след изтичането. Европейската комисия обаче заяви, че не е установила конфликт на интереси, свързан с испанския комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете и международното журналистическо разследване. 

Панама ще разследва аферата с “Панамските документи” за офшорни компании на територията на страната, предаде АФП. Юридическата фирма “Мосак Фонсека” със седалище в столицата Панама сити е регистрирала за клиентите си хиляди фирми в офшорни зони в страната и по света, стана ясно от документи, изтекли към в. “Зюддойче цайтунг”.

Огромният обем данни е изследван от базирания във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти. В изтеклите данни са споменати имената на държавни лидери, политици, бизнесмени, спортисти.

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела увери, че неговото правителство се отнася с “нулева толерантност” към незаконните финансови действия. Панама ще сътрудничи енергично с всяко правно разследване във всяка страна, добави Варела, цитиран от Би Би Си.

Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия и редица други страни поискаха от журналистите копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони. Разследване започва и руската прокуратура.

“Трансперънси”: Да забраним офшорките!

Международната неправителствена организация “Трансперънси Интернешънъл” предложи да бъде въведена забрана за офшорни компании след скандала с “Панамските документи”, съобщи Интерфакс.

Организацията призовава международната общност да действа незабавно и да приеме необходимите антикорупционни закони, за да забрани тайните компании, се казва в публикувано съобщение. Огромният теч на поверителна информация разкрива как богатите и влиятелни хора по света крият парите си.

Хиляди германци в списъците - шоузвезди, аристократи, богаташи

КАПКА ТОДОРОВА, Берлин

В данните за офшорни фирми присъстват и имената на хиляди германци, които обаче не са политици, общественици или във фокуса на общественото мнение и затова техните имена не се съобщават. Сред тях има аристократи, милионери, шоузвезди, футболни треньори. Почти няма голяма банка, която да не се е възползвала от услугите на панамската кантора “Мосак Фонсека”.

Разследващите са се свързали с всеки от заподозрените за реакция преди публикацията. Питане са пратили и до Кремъл, но оттам няма отговор. Германските банки и десетки фирми обаче са пратили до редакцията досиетата с платените си данъци, за да отхвърлят съмненията от себе си. В момента се разплита случай, в който мениджърите на “Сименс” са отделили огромни суми и са ги използвали за лични покупки.

Германските финансови служби започнаха разследване на получените данни. Министърът на правосъдието Хайко Маас обяви, че ще настоява за създаване на регистър на офшорните компании, в който всеки германски гражданин, искащ да вложи парите си в офшорна зона, да бъде регистриран с истинското си име и адрес.