Бизнесменът Петър Манджуков: Платих 200 000 лева заради една офшорна компания, без да съм правил бизнес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5414209 www.24chasa.bg
Иванета и Петър Манджукови

Нямаме неплатени данъци, допълва съпругата му Иванета

“24 часа” започва да публикува историите на българи от “Документите от Панама”. Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от собствениците и акционерите да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

- Г-н Манджуков, вашето име се появява в “Документите от Панама” във връзка с фирма “Кегел”, регистрирана на Британските Вирджински острови през 2001 г. С какво се занимава тази фирма?

- А, “Кегел” ли? Бях забравил за нея. Бях направил преди години една семейна фондация във връзка с наследството. Бях се консултирал с много добри юристи в чужбина и те ме посъветваха, че това е обичайна практика при форматиране на наследството, защото имам два брака, по-малки деца и в един момент е нормално човек да мисли за това. Едно време фондациите бяха компрометирани като фондации за източване.

Тази е абсолютно

чиста фондация

Направи ми я един сериозен адвокат от Лихтенщайн. Във връзка с тази фондация по някаква причина, но не мога да си спомня каква, адвокатът каза, че трябва да се регистрира един инструмент. Така се появи “Кегел". След като разбрах, че тази фондация не е нужна, я закрих. “Кегел” никога не е оперирала като фирма, нито е имала дейност.

- Всъщност съпругата ви е искала да закрие “Кегел”, но по някаква причина това не е станало...

- Може. Съвсем чистосърдечно ви казвам, че нямам детайлен спомен какво точно е станало. Ако ме питате защо не е закрита, ще ви кажа че не знам. Никога не съм ползвал тази фирма за дейност. И това може да се провери. Това бе инструмент, за който ме посъветваха, както ви казах. Дори не мога да си спомня причината за необходимостта от създаването й.

- А защо регистрирахте фондацията в чужбина? Това не можеше ли да стане и в България?

- Тези фондации са вместо завещание. Човек казва кой и как може да се разпорежда с имуществото. В България това се прави с волеизявление, наречено завещание. Пак ще повторя -

“Кегел” бе част от

инструмента да се

направи тази

фондация

Но нямам неплатени данъци. Както ми казаха моите юристи, преди години бях първият, който обяви в данъчното, че съм собственик на офшорна фирма “Радиан” на Британските Вирджински острови. Навсякъде го има в годишните данъчни декларации. Но тази фирма не е имала дейност в България, нито е крила данъци тук. Не знам защо някой иска да изкара, че всички фирми в офшорни зони са престъпници.

- “24 часа” затова се обажда на българите, които излизат в “Документите от Панама”, за да чуе тяхната гледна точка.

- Регистрирал съм офшорна компания. Какво от това, къде ми е престъплението? В тази държава достатъчно съм легитимирал моята позиция на българин, на бизнесмен и се гордея с всичко, което съм направил от първия ден и при социализма, и при капитализма. И нося отговорност за всичко.

- Хората се питат защо, ако няма какво се да крие, някои регистрират търговски дружества в офшорни зони?

- Откакто в България се създаде статут, при който имам възможност да работя чрез български фирми в моя бизнес, не работя чрез чужди компании.

- Преди законодателството ли ви спираше?

- Разбира се, първата ми компания бе кипърска. Всички, които правеха бизнес като моя, са започнали да работят с фирми, регистрирани в чужбина. По простата причина, че в България нямаше статут да си регистрираш компания, която да получи лиценз в този бизнес. В момента, в който това се случи, направих фирма със същото име в България, която получи лиценз. От този момент нататък бизнесът ми е чрез българската фирма.

- Това ли обяснява защо много българи са регистрирали офшорни фирми?

- Законодателството по онова време не ми даваше право

легитимно да работя

чрез българска

компания

В момента, в който законодателството ми даде това право, започнах да работя чрез българска компания. И сега много колеги в този бизнес работят с офшорни фирми за разлика от мен, който в момента, когато законодателите са дали възможност да има лицензирани български фирми, съм направил такава. Затова с офшорни фирми в момента не оперирам.

- Имат ли вашите офшорни фирми отношение към дейности, които излязоха в доклада по програмата “Петрол срещу храни”?

- Не, в доклада ставаше дума за “Машиноекспорт”, а не за офшорна фирма. “Машиноекспорт” е легитимна, много сериозна фирма, която получи от ООН квота за 3 млн. барела. Аз не съм бил директор, а собственик. Когато излезе докладът, моите политически “приятели” в Народното събрание ме изкараха, че съм бил приятел на Саддам Хюсеин.

- Притесни ли ви излизането на “Досиетата от Панама”?

- Темата за офшорните компании е важна дотолкова, доколкото да се види

дали зад тях не

стоят политици и не

крият комисиони

и други форми на

незаработени пари

Но от самото си създаване офшорните компании са инструмент, измислен за оптимизиране на резултата от финансовата дейност. Какво ще произтече от всичко това, освен ако някой политик не крие чрез офшорна компания средства, придобити по втория начин - да се покажат хората, които са имали офшорни компании, да изглеждат като престъпници. Какъв е смисълът на този шум, не мога да разбера? Аз 25 г. правя частен бизнес. Знам как съм го правил и нося отговорност за него. Офшорните компании са официални законни инструменти, които юристите, много сериозни кантори в Европа, са препоръчвали включително и на мен, че трябва този инструмент да се включи в схемата, по която човек работи. А изведнъж...

- За политиците сте прав. Но и за бизнеса би било укорно, ако крие данъци...

- Няма как да се крият данъци. Ако купувам и продавам нещо тук, дори и да съм офшорна компания, има т.нар. данък при източника. В “Радиан” платих 200 000 лева данък при източника, т.е. в България, заради курсови разлики.

- Наистина ли?

- Да, за т. нар. офшорна компания платих на българската държава, без да съм правил бизнес, без нищо 200 000 лв. Но и жена ми иска да ви каже нещо. Тя е до мен тук, тя е моят помощник.

Иванета Манджукова:

- Благодаря, че се обаждате. Важно е да се уточнят тези неща, защото за нас това са чисти отношения, а се създава психоза и омраза към всички, които имат офшорни зони. И аз самата съм собственик на такава фирма. Когато една такава фирма оперира в България, тя си губи смисъла като офшорна компания, защото много неща са регулирани от НАП и от нашето законодателство. В момента, в който се реализира печалба в България, независимо че е офшорна компания, тя си плаща данък при източника и върху печалбата, и върху лихвите, които реализира.

Ние непрекъснато

плащаме данъци.

И то много

големи данъци!

Аз също имам офшорна фирма на Британските Вирджински острови, която съм декларирала. Тя е собственик на няколко български дружества. Тя дори не е офшорна компания по начина, по който се правят офшорните компании - слага се един номинален директор, един номинален собственик, някой ги управлява чрез тръстови декларации и неговото име не фигурира никъде. Нашият случай не е такъв - аз съм и собственик, и директор на тази компания.

- Притеснява ли ви проверката, която НАП съобщи, че ще извърши, когато получи имената на българите, които е поискал от Международния консорциум на разследващите журналисти?

- Нито една проверка не е приятна. Но съм сигурна, че ще завърши без никакви последици, защото няма нещо, което да се крие. Не са приятни и тези настроения, които се създават. Човек не може да върши бизнес и да работи нормално от проверки. Бизнесът трябва да работи преди всичко, а не да се оправдава.

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо