Още българи в #Panama Papers: Покойният шеф на БТА Стоян Чешмеджиев в офшорка – 12 дни след престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/5421381 www.24chasa.bg

Това е петата част българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

- Покойният шеф на БТА Стоян Чешмеджиев в офшорка – 12 дни след престъпление

- На 26 май 2005 г. става акционер и директор на Kema Invest, регистрирана на Британските Вирджински острови 

Още българи в #Panama Papers: Покойният шеф на БТА Стоян Чешмеджиев в офшорка – 12 дни след престъпление

Името на покойния директор на БТА и радио “Варна” Стоян Чешмеджиев също изплува от офшорна компания на Британските Вирджински острови.

Kema Invest Ltd. e регистрирана на Британските Вирджински острови на 20 май 2005 г. Първоначално директорите и акционерите са номинални – Майкъл Дойл и Белинда Лениън.

Чешмеджиев попада в офшорните регистри като директор и акционер на 26 май 2005 г.

Тогава е все още

шеф на радио

“Варна”

12 дни по-рано е крайната дата от 6-месечен период, в който е извършвал престъпление по служба (виж карето).

#Panama Papers не дават отговор на въпроса с какво се е занимавала офшоката на Чешмеджиев, дали има връзка с постовете в БТА и радио “Варна” и извършеното по-късно престъпление.

Според съда служебните злоупотреби са извършени в периода декември 2004 г. – 14 май 2005 г. Тогава във Варна и в Каварна при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, Чешмеджиев превишил правата си и набавил облага за фирма на дъщеря си.

През 2010 г. Чешмеджиев попада на фокуса и на данъчните. Когато снимат от въздуха “мистериозната къща с езерото” край Варна, се оказва, че някогашната учебна база на Морското училище край с. Кранево принадлежи на него. Чешмеджиев купил къщата на 2 етажа със застроена площ 2000 кв.м върху парцел около 150 дка

за 200 000 евро

през 2003 г.

До оградата на къщата стои надпис “Собственик - “Вот” ООД.

Варненецът се радва на придобивката за кратко, защото почина през 2012 г. след неравна борба с рака.

Според #Panama Papers офшорната компания на Чешмеджиев е закрита през ноември 2009 г.

10 г. преди да я регистрира, той издава стихосбирка с емблематичното заглавие “Маски долу”.

Скандали и политически протекции докато е шеф на държавни медии

Емел Етем и Борислав Ралчев лансират масона за шеф на БТА

Първият публичен скандал, в който Чешмеджиев се забърква, е през 1997 г. заради сградата на радиото в морската столица, която е паметник на културата. Макар че решението се взема в София, Чешмеджиев е един от инициаторите за строежа на нов дом на радиото.

Сградата-паметник на културата, е продадена на търг, обявен от бившия областен уравител на Варна

Добрин Митев –

същия, който

по-късно замина за

Нова Зеландия

и бе осъден задочно за неизгодни сделки с държавни имоти.

С парите от продажбата е финансирана новата сграда на радиото. След време ревизорите от “Държавен финансов контрол” установяват, че държавата е получила с 223 хил. лв. по-малко от реалната цена за паметника на културата, където се помещавало радиото.

Предложението Стоян Чешмеджиев да оглави БТА е внесено в медийната комисия на парламента на 4 октомври 2002 г. от бившата депутатка от ДПС Емел Етем и колегата й от НДСВ Борислав Ралчев. То е подписано и от няколко депутати от Варна.

“Да, ще изберем господин Чешмеджиев за директор на БТА. Това ще покаже, че ние като управляващо мнозинство поемаме своята отговорност за дейността на БТА. И въобще не се притесняваме, че ще развеете някакви мракобесни идеи от типа на политически чистки”, защитава Емел Етем кандидатурата на Чешмеджиев.

Чешмеджиев е избран, но остава на поста само 6 м. Освободен е на 10 април 2003 г. Краят на управлението му идва след стачка на служителите в БТА заради обявени масови съкращения и закупуване на техника при неясни условия.

Само месец след като напуска БТА, на 19 май 2003 г. Чешмеджиев регистрира фирма “Вот” ЕООД. През август 2004 г. се завръща като директор на радио “Варна” и прехвърля фирмата на дъщеря си Деница.

В края на 2004 г. отговаря за развитието на медията. В това си качество предлага на генералния директор на БНР да се изгради предавателен комплекс на нос Калиакра. Заема се с организацията и реализирането на проекта. Лично

огледал терени по

морето и харесал

парцел от 50 дка

до Каварна

След това изготвил писма до 2 фирми, които поканил да участват в изграждането, но и да учредят право на строеж върху общинския имот. Едната е “Вот”, която вече е прехвърлил на дъщеря си. Другата е “Спорт Лукс", регистрирана по същото време, когато се появява и първата.

“Чешмеджиев е превишил правата си с цел да набави облага за дружеството на дъщеря си”, пише в присъдата по делото.

Предавателният комплекс е открит през юни 2005 г., няколко месеца преди да бъде уволнен. Фирмата на дъщеря му обаче си запазва правото на строеж на апетитния терен. Щетите за бюджета на БНР са оценени на 51 хил. лв.

Присъдата на

в сила на

20 юни 2009 г.

През октомври дъщеря му му прехвърля обратно “Вот”. Дружеството има парцели земя в областите Варна и Добрич. На един от тях е изградена и прословутата къща с езерото.

След смъртта му през октомври 2012 г. активите на “Вот” стават собственост на втората му съпруга Наталия, която има 67%, и на дъщеря му от първия брак, за която остават 33%. Според последния публикуван годишен финансов отчет дружеството има активи за 2 млн. лв.

Двете жени имат още една обща фирма, наследство от Стоян Чешмеджиев - “Ес Пи Ейч Инвест", която работи в областта на инвестициите и строителството.

Виж тук всичко по темата #Panama Papers