Наказват двамата депутати за наркопоправката

https://www.24chasa.bg/Article/542827 www.24chasa.bg
Пламен Цеков

Депутатите Светлин Танчев и Пламен Цеков да бъдат освободени от ръководените от тях постове в Народното събрание. Това е официалното становище и препоръка на Временната анкетна комисия със задача да изясни изнесените данни за грубо нарушаване на Конституцията и Правилника на НС при гласуването и обнародването на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и поправката на същия закон.

Това каза в парламента депутатът от Коалиция за България и член на комисията Мая Манолова.

Светлин Танчев сега е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Светлин Танчев
Светлин Танчев

Пламен Цеков е заместник-председател на здравната комисия.

По отношение на служителите, намесени в скандала, комисията няма да прави предложение за разглеждане на тяхното поведение или за налагане на наказания.

"Ние се обединяваме около това, че служителите на парламента не са допринесли за скандалната поправка. Тук мненията на членовете на комисията са различни. Една част считаме, че определено вина носи Стефан Катев, който е бил активна страна и инициатор за извършване на поправката в Закона за наркотичните вещества. Друга част от членовете на комисията считат, че определена вина носят и останалите служители. Но в крайна сметка ние решаваме, че няма да се занимаваме с този въпрос. Лично моите съображения са за това да бъдат защитени добросъвестните служители, които са действали под натиск, и ако дадем такава възможност на ръководството на парламента, както се казва „ще операт пешкира" за безобразие, което са извършили народни представители", каза Манолова.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ приема оставките на Светлин Танчев и Пламен Цеков

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще приеме оставките на двамата депутати. Това каза в кулоарите на Народното събрание Румен Иванов - председател на Временната анкетна комисия, която се нагърби със задачата да изясни скандалния случай с поправката в Закона за контрол върху наркотичните вещества. Иванов е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

„Нека дадем възможност на двамата депутати за вземат собствено решение. Аз лично очаквам, че те биха си подали сами оставката от ръководните постове, което Изпълнителната комисия ще потвърди - ще приемем тези оставки". Попитан какво ще стане, ако депутатите Светлин Танчев и Пламен Цеков не подадат сами оставките си, той каза: „Има процедура по Правилника за дейността на НС - предлага се от парламентарната група промяна в ръководните постове на комисиите и с решение на НС се прави тази промяна".

Комисията преработва доклада

Междувременно днес стана ясно, че депутатите от Временната анкетна комисия преработват целия доклад по случая, за да стане по-обстоятелствен. Това заяви депутатът Димитър Чукарски. „ В него ние посочваме всичко така, както е било с цитати от стенограмите при изслушванията на служителите, народните представители по време на заседанията на комисията", каза Чукарски.

Мая Манолова пък допълни: „В крайна сметка решихме, че трябва да бъде ясно за всеки непредубеден читател на този доклад, включително и за народните представители, какво точно сме установили, какво точно се е случило в парламента, за да може да се направи преценка за вината на всеки от участниците в този скандал".

Докладът на комисията, с който се предлага Пламен Цеков и Светлин Танчев да бъдат отстранени от ръководените от тях постове в НС, ще бъде внесен в деловодството на парламента до 18:00 часа днес.

Знаели ли са Цецка Цачева и Лъчезар Иванов?

Не може да бъде установено дали скандалната поправка в Закона за наркотичните вещества е извършена със знанието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева или зам.-председателя Лъчезар Иванов, заяви Румен Иванов - председател на Временната анкетна комисия.

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова обясни, че лицата, които са участвали в извършването на поправката - шефът на дирекция „Финално законодателство", шефката на стенографите и стенографката твърдят, че са оформили поправката по нареждане на Стефан Катев и Светлин Танчев. Депутатите пък се позовали на знанието на Цецка Цачева и на Лъчезар Иванов. „Дали е имало друг натиск върху служителите, за който те не смеят да кажат, е в сферата на предположенията", каза Манолова.

Според председателя на комисията Румен Иванов става дума за непотвърдени факти и данни. „Знанието на други лица от ръководството на парламента или на ГЕРБ не сме установили", каза той. „Един човек казва, че Стефан Катев и Светлин Танчев са се позовали на знанието на Цецка Цачева като председател на НС, друг се позовава на Лъчезар Иванов като зам.-председател на НС и председател на Комисията по здравеопазване. Катев и Танчев категорично отричат да са се позовавали на тези имена, както и от другите изслушани служители от дирекция „Финално законодателство" и редакцията на Държавен вестник не се получи потвърждение. Нямаме трето лице, което да потвърди този факт или да отрече. В случая сме изправени пред твърдението на едно лице срещу твърдението на друго, поради което комисията не е в състояние да вземе категорично решение", заяви Румен Иванов.

Променят правилника в парламента

Депутатите от Временната анкетна комисия ще внесат предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и Закона за Държавен вестник. Това обяви депутатът Димитър Чукарски, член на комисията.

С предлаганите поправки се цели да се избегне друг подобен случай и да се премахне възможността служители на парламента да бъдат подлагани на натиск или да допуснат грешка поради недобросъвестност. С поправката в парламентарния правилник ще се изясни какви действия трябва да предприеме НС в подобен случай, заяви Чукарски.

От комисията предлагат, ако не е постъпило по съответната процедура предложение за изменение на текста в съответния закон, НС да приема текста, който е приет от комисия за второ четене. Всяка една поправка да бъде коригирана с придружаващо писмо от ръководителя на институцията, чийто акт се публикува, в Закона за Държавен вестник, искат още от комисията.

Когато се прави такава поправка, председателят на НС ще бъде задължен да прочете в следващото пленарно заседание, че подобна поправка е извършена и ще уведоми за това президента.

Светлин Танчев е депозирал оставката си

Светлин Танчев е депозирал оставката си като председател на комисията по еврофондовете в деловодството на парламента. Това съобщи по-късно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На заседанието на ПГ на ГЕРБ е взето решение Светлин Танчев и Пламен Цеков да си подадат оставките от заеманите от тях постове. Танчев вече е депозирал оставката си, но не се знае дали и Цеков го е направил.

„По-добре е за партията да се вземе това политическо решение. За първи път се вземат подобни решения в една политическа партия, когато има подобни казуси", каза Цветанов, пед "Фокус". Той даде за пример Румен Овчаров, който когато беше министър на икономиката си подаде оставката, а дойде в парламента като шеф на бюджетната комисия. „Нека да поглеждаме каква е реалната политика и какво е реалното поведение на политическите партии и нека да не ги слагаме под общ знаменател", каза вицепремиерът.

Попитан дали са обсъждани някакви мерки, които депутатите трябва да предприемат, Цветанов каза, че при обсъждането на всички спорни текстове в комисии, трябва да се депозират и да се разглеждат на Изпълнителна комисия. На заседанието на Изпълнителната комисия днес ще бъдат обсъдени кандидатурите за постовете - зам.-председател на НС и председател на здравната комисия. Цветанов отказа да посочи конкретни имена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г