Капитализмът ще бие, като продадат Партийния дом

https://www.24chasa.bg/Article/544605 www.24chasa.bg
Борислав Зюмбюлев

Kогато Партийният дом стане хотел, ще повярвам, че капитализмът окончателно и безвъзвратно е победил по нашите земи.

В момента огромната нехармонична сграда в късен сталински ампир се използва за разточителни офиси на българските депутати.

Но не е само това - част от тях, от различна политическата боя, искат да се преместят изцяло там - пленарните заседания да бъдат в зала “Георги Кирков”. Такова искане имаше преди 8 години, но дори и днес не спират обсъжданията по най-безсмислената тема.

КОЛАЖ: “24 ЧАСА”
КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

Подобно решение би било грешно най-малкото по три причини:

Първо - струва пари, а в днешната ситуация харченето на средства само за представителни цели е грозно, невъзпитано и нецелесъобразно.

Напротив, народните представители трябва да освободят Партийния дом, защото тяхното квартируване там увеличава драстично издръжката им. Да се шириш в офис с височина 5 метра, е щедро и ненужно, защото народните представители го ползват максимум 20 часа седмично. През другото време са или на пленарни заседания, или на срещи.

За офиси може да им се намери друга, по-скромна държавна сграда в центъра, която сигурно ще е по-функционална. Например в Агенцията по приватизация, или в митниците, или в Министерството на икономиката. Дори запустелият ректорат на МЕИ, който ще става музей, може да им свърши работа.

Освободеният партиен дом при сегашните нива на цените на недвижимите имоти може да бъде продаден за 100 млн. евро най-малко и да бъде превърнат в хотел, кино, търговски център. А защо не СПА и уелнес с басейн в олимпийски размери - минералният извор е само на 100 м. Каквото и да е търговско предприятие.

И така най-масивната постройка в столицата ще е символ не на партийната власт, а на силата на парите. Докато в нея се съсредоточава партийната власт, няма да повярвам, че преходът е свършил.

Другата причина, поради която партийният дом трябва да бъде освободен от властови функции, е градоустройствена. Всъщност той е една пуста сграда. Защото депутатите имат там някакви канцеларии, но вътре няма хора - нито граждани, нито даже лобисти. Просто е празно. Заради тази празнота запустява и околното пространство.

А вечер в района е направо зловещо - тъмни прозорци в банката, тъмни прозорци в Партийния дом. А това е естественият център, някогашният форум на древния град.

Ако в Партийния дом се нанесе нещо живо, каквото е хотелът, ако заработи кино в бившата зала “Георги Кирков”, центърът ще се прероди.

Ще плъзнат хора, защото напоследък оживлението в столицата не е по центъра, народът се изнася на юг към Младост и Витоша.

Въпросното здание очевидно разваля фън шуя на града. То е остър ръб, който пробожда ларгото и разцепва булеварда. Сградата завършва с могъщ изправен пилон. Ако си спомняте, той имаше най-отгоре рубиненочервен еякулат, който през 1990 г. бе забърсан.

Смисълът на комплекса от трите сгради - Партийния дом, Държавния съвет (президентството) и Министерския съвет, е възхвала на партийната пенетрация върху останалите власти.

Стърчащите ръбове и нечовешките пропорции на Партийния дом сигурно развалят хармонията на обитателите на околните помещения и аз на тяхно място бих поставил огледала гуа бао на всеки прозорец. Това във фън шуй са шестоъгълни огледалца, които обръщат посоката на невидимата заплаха, стресираща обитателите на сградите.

Трета поред причина, но не и по-значение, е уважението към нашето минало, което се изразява в заседаването в сградата на сегашния парламент. Твърде малко нова история имаме, за да я пренебрегваме. Всички ярки прояви на гражданска енергия са се извършвали в сегашния парламент. Той е крехък и лежерен, но е една от най-елегантните сгради в София.

А депутатите, които се оплакват, че е неудобен, изобщо не разбират за какво са избрани и какъв исторически шанс им се е паднал.

Най-добрият начин да не са в тази сграда, е не да се премести властта, а да се преместят те - обратно в избирателните си райони. Сградата не ги заслужава.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя