Крайбрежието празнува Цветница, най-евтините свещи - 40 ст. (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5450577 www.24chasa.bg
Момичета от Несебър във възстановка на обичая "Кумичене".

Огромни опашки от бургазлии се извиха днес пред християнските църкви в града, най-много хора чакаха за върбово  клонче от свещениците на "Св. Богородица" и "Св. Иван Рилски".

Неприятната изненада за миряните бе, че днес най-евтините свещи бяха по 40 ст., само до преди няколко месеца хората имаха по-социален избор - 10 и 20 ст.

Празнично беше и на пл. "Тройката", където на подготвена от местната администрация сцена пяха и танцуваха детски фолклорни състави.

Въпреки променливото време - дъжд и слънце се редуват през целия ден - стотици бургазлии избраха празничния ден за разходка по централните улици, Морската градина и зоната за свободен достъп на пристанището.

В Несебър  в събота, на Лазаров ден, над 100 деца от Обединена общинска школа по изкуствата, пременени в традиционни фолклорни носии, обиколиха улиците на града и пяха обредни песни,  след това празникът се премести на  площад „Месамбрия“.

Днес в древния град бе изпълнен ритуалът "Кумичене".

Деца в народни носии взеха от храм "Успение Богородично" върбови клонки, свиха венчета и се отправиха към река „Хаджийска“.

Според народните вярвания, момичето, чийто венец изпревари всички останали се избира за „кумица“.

В събота и ниделя в Демонстрационния център на занаятите в новата част на града имаше празничен базар и два концерта, организирани от Сдружението на занаятчиите и творците в Несебър. 

Дворът в центъра вече е готов за Великден -  по дърветата са закачени пъстри яйца.