Римски шлем за 3 млн. евро, откраднат при въоръжен грабеж, заблестя след 21 г. в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5452183 www.24chasa.bg
Маската е реставрирана и изложена в музея в Пловдив. СНИМКА: Наташа Манева

21 години след въоръжения грабеж в пловдивския археологически музей, при който беше открадната уникален шлем маска от І в., отново заблестя във витрините. Уникатът, от който има още два в света, беше открит от ДАНС. Шедьовърът се оценява по аукционите на 2-3 млн. евро, каза директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Обирът става в неделен ден през 1995 г. около 13 часа. Тогава музеят не работи. На вратата се звъни и пазачът отваря. Двама маскирани го халосват с дръжката на пистолета по главата. Охранителят припада. Единият го влачи по пода и той оставя кървава диря.

В това време другият грабва обувката на пазача и с нея счупва витрината, където е експонирана маската. "Странното е, че около нея е имало два златни венеца, златни пръстени и погребални съдове, открити през 1905 г. в могила "Каменица", но те не са били докоснати. Отмъкната е само маската, защото е изключително рядка и ценна", разказа Кисьов. Крадците не са обърнали внимание и на изложените над 760 ценни монети.

Според Кисьов  20 г. маската е била изнасяна в чужбина и продавана. Агенти на ДАНС отказват да разкрият как са я намерили и при кого.

Шедьовърът е част от инвентара в спомената могила, където сега са заводите на пивоварна "Каменица". Открит е от тогавашния директор на музея Борис Дякович. Предполага се, че маската и останалите дарове са били предназначени за знатен тракиец.

"Като този шлем-маска има само в Германия и Франция, но нашата е много по-красива. Не случайно беше обект на този поръчков въоръжен грабеж. Тя вече е реставрирана и е част от постоянната експозиция на музея", допълни доц. Кисьов.

Той увери, че сега охраната е значително по-добра. Първо, витрините са удароустойчиви, второ, целият музей е опасан със СОТ и камери, физическата охрана е денонощна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"