В Каварна вече са свикнали с шума след 23 ч

https://www.24chasa.bg/Article/545221 www.24chasa.bg

Мартин Стоянов - организатор и промоутър на "Лауд консертс":

- От самото начало до днес е основен промоутър на "Каварна рок фест"
- Голям фен на рока и най-вече на AC/DC
- Изпълнителен продуцент на предаването "Другата България" в продължение на 4 години
- "Лауд консертс" се появява на пазара с един от най-успешните концерти на W.A.S.P. в София през есента на 2009 г. Организира още концертите на "Стратовариус", "Лайф фром Буена Виста", "Моранди" и на тазгодишния "Каварна рок фест 2010". Той ще се проведе от 23 до 25 юли на стадион "Калиакра", а на сцената му ще стъпят цели 14 метъл банди.

- Как фестивалът в Каварна придоби внушителни размери - 14 банди за 3 дни?

- Всяка банда е договаряна поотделно. Постарали сме се групите да си съвпадат стилово. Специално за втория ден ни беше много трудно да съберем "Криейтър", "Содом" и "Дистракшън" (немската "Света троица" на траша - б. а.). Работим по "Каварна рок фест 2010" от декември.

- Къде ще настаните толкова много хора?

- Хотелите са наш ангажимент, докато транспортът е за тяхна сметка. Всички групи ще бъдат настанени в Каварна. Там има два хубави хотела.

- В деня на концерта ли пристигат?

- Не. Единствено с Таря Турунен (ексвокалистка на "Найтуиш" - б. а.) водим дълги разговори. Тя иска да дойде в самия ден, което от техническа гледна точка е много трудно за нас.

- С чартъри ли ще пристигат?

- Пътуват с нормален самолет, като кацат или във Варна, или в Букурещ. Те пристигат единствено с китари, палки за барабани и с някои сценични ефекти. Техниката я уреждаме ние. Договорили сме се с т.нар. беклайн компания, която предоставя основно инструментариум - усилватели, барабани, кийборди и всичко останало. Цялата техника трябва да пристигне ден преди фестивала - на 22 юли. Това е оборудването, което се ползва за европейските фестивали Rock Am Ring и Rock Im Park . Фирмата е немска. Сцената обаче е българска. Сетовете на хедлайнерите са по-дълги от тези на останалите банди. Таря ще пее минимум два часа. Сигурен съм, че и "Аксепт" ще направят сет от поне два часа. Хубаво е, че в Каварна нямаме проблем и с шума след 23 ч - хората там са свикнали.

- Вече подготвя ли се стадионът?

- Да. Взели сме предвид и това, че тази година футболният отбор на Каварна влезе в "А" група. Ще има мач на 7 август и не можем да нараним тревата. Ще сложим платнища пред сцената. Още след концерта тревата се пръска и на сутринта е свежа както предния ден. Наели сме частна охранителна фирма от 40 души. Групите не пристигат с лична охрана. Те са абсолютно народни хора. Тази година някои от бандите ще останат и след фестивала. "Аксепт" например идват на 19 юли и ще изкарат цяла седмица в Каварна.

- Как ви помага общината?

- Помага най-вече по въпросите, свързани със стадион, полиция и пожарна. Стадионът има персонал, който е много адекватен. В началото тамошните бяха много стъписани - трудно възприемаха лудницата, феновете, бирите. За кмета всички знаят, че е страшен метъл фен и прави всичко с огромно желание. Фестивалът става индустрия в Каварна. За три дни икономиката се променя тотално - заведенията са пълни, хотелите също, магазините правят повече продажби. Това е единствената община в България, която най-добре познава концертната дейност. Самите музиканти, които гостуват, се убеждават, че хората са много отзивчиви.

- Имаше слухове, че "Гънс енд роузис" ще идват тази година в Каварна. Вие водили ли сте преговори с техните мениджъри?

- Не. Въобще не сме имали комуникация с тях. Хубаво е да се канят такива групи, но икономически погледнато, сега не е моментът. Специално за "Гънс енд роузис" всички в нашия бизнес знаят, че те са едно от най-рискованите начинания. Имат вокалист (Аксел Роуз - б. а.) , който си сменя мнението през 15 сек. Подобни начинания са тежки за организиране. Вярно е, че подписват договор, но в конкретния случай нещата са извън контрол.

- Вече имате опит с подобен тип "лоши момчета", след като поканихте "Мотли Крю" миналата година?

- Да, с тях беше приблизително, може би като с "Гънс енд роузис". Бяхме направили график, който впоследствие те промениха два пъти. Оказа се, че Винс Нийл (вокалиста на "Мотли Крю" - б. а.) изобщо не се намира в резервирания от нас хотел, а си е резервирал стая в друг. Не беше сметнал за необходимо да информира когото и да било.Ванът, в който пътуваше Томи Лий (барабанист на бандата и бивш съпруг на Памела Андерсън - б. а.) , беше целият в разлято вино, пуканки и чипс.
Вече повече от 10 г. в България се правят концерти и отношението ни към бандите е любезно. В България получават по-добър сървис дори от Англия и Германия. Тук им правим софри, а там им дават сандвичи, качват ги в автобуса и ги оставят да се оправят.

- Вие сте работили с абсолютно всички групи още от първия фестивал в Каварна през 2006 г.

- Да. Останалите хора от екипа дойдоха малко по-късно. Първият ми ангажимент в Каварна беше с концерта на Рони Джеймс Дио през 2005 г. Много трудно пробихме, защото хората не знаеха дори къде се намира Каварна. Тогава се роди идеята за фестивала и решихме да опитаме. Най-трудно беше да утвърдим името "Каварна рок фест" в чужбина. През 2009 г. фестивалът вече стана сериозно явление.

- Очаквате ли тази година да е по-слаба заради рок и метъл концертите в София?

- Ние очакваме минимум между 5000 и 6000 души на ден. Стадионът може да поеме и 15 000. Това е бизнес, в който нищо не се знае. Много зависи от това как се предствя продуктът и дали наистина е стойностен. Но е трудно да се прогнозира.

- Тази година за първи път ще има и рок радио, което ще предава пряко от фестивала.

- Да, работим с "Тангра мега рок" и това е идея изцяло на Васил Върбанов. Феновете ще могат да слушат по мобилните си телефони и в интернет всичко, което се случва зад сцената. Ще пускаме интервюта по колоните в района на стадиона. Всички групи ще отделят от времето си за интервю. Тази година ще има и бънджи вътре в стадиона. Ще го сложим точно до мотора. Ще бъде 50-метрово с гондола. Феновете ще се качват, а то ще ги изстрелва 50 м нагоре. Ще има още една опция - ще качва желаещи от публиката да гледат концерта от високо и да снимат. Ще има и пейнтбол игрище.

- Давате мотор "Харлей Дейвидсън" на един от феновете, защо?

- Това е спонсорство. Тази година моторът е по-нов модел - Iron 883. Всеки един от феновете има шанс да го спечели срещу тридневен билет от 90 лв. Мотори даваме от миналата година, на предните фестивали подарявахме кола.

- На какво се дължи тази пренаситеност на концерти у нас напоследък?

- На това, че някой иска да изкарва пари и да се доказва. За фена в България сега е рай - никога преди не е имал такъв голям избор. В същото време е много трудно за нас, промоутърите, защото конкуренцията е голяма. Още не съм се предал, надявам се скоро това да не се случи. Екипът на "Лауд консертс" е с достатъчно опит, имаме кураж и правим стойностни неща. Хубаво е да има конкуренция. Така всеки се учи от другия.

- Защо тази година фестивалът има ново име - от "Калиакра рок фест" стана "Каварна рок фест"?

- Щом има нови организатори, от това следва, че ще има и ново име. В предишните години партньор на общината беше "Жокер медия", а сега е "Лауд консертс". Юридически погледнато ние сме нова фирма и нямаме етичното право да вземем името на предишното партньорство. Най-важното е, че "Каварна рок фест" е чист български продукт. Вярно, с чужди банди, но си е наш. Правят го българи и е измислен от българи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България