Европа завива в крайнодясно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5453526 www.24chasa.bg

Австрия може да се сдобие с популист за президент.

Какво означава това за нас?

“ФАНТАСТИЧНО!”, туитна холандският крайнодесен лидер Герд Вилдерс, след като станаха ясни резултатите от изборите за президент в Австрия. На първия тур печели десният популист от Свободната партия на Австрия Норберт Хофер. 35% от избирателите са му гласували доверие. Дали той действително ще стане президент, ще се реши на 22 май, когато е вторият тур.

45-годишният бивш самолетен техник спечели на своя страна работници и служители с лозунги като “Ислямът не принадлежи към Австрия”, обещания за спиране на бежанския поток, за повече директна демокрация, за подписване на търговското споразумение със САЩ само след референдум и за обявяване за приоритетна вътрешната сигурност. Успехът на Хофер се дължи най-вече на това, че той успя да напипа страховете на обикновените хора, което се вижда от допитване до неговите гласоподаватели. За него са гласували 72% от работниците, които иначе дават гласа си на социалдемократите, както и 37% от служителите.

Триумфът на Хофер бе честван от всички крайнодесни в Европа. “Алтернатива за Германия” прати поздравления и обяви: “Нашите политически братя в Австрия дадоха още един ясен сигнал, браво!” А Мари льо Пен от френския “Фронт Насионал” обобщи, че в Европа има силен завой към дясното.

Това е факт, при това от няколко години, а бежанският поток от Близкия изток през последната само ускори тази тенденция. От силно десни се управляват немалко страни в ЕС, а в други те имат решаваща дума в управлението. Както се видя от новия Изборен кодекс, това е факт дори и в България, където Патриотичният фронт успя да прокара вижданията си.

Тонът в десния популизъм в Европа се задава напоследък в Унгария. Националконсервативната и дяснопопулистка партия “Фидес” управлява с мнозинство от 2010 г. Орбан поведе протеста срещу политиката на прием на бежанци, настоявайки потокът да бъде спрян, ако се налага и със стени. В Полша от 2015 г. на власт е партията “Ред и справедливост”, която разполага с абсолютно мнозинство в парламента. Във Франция партията на Мари льо Пен вече почти видя властта в ръцете си, след като на местните избори на първия тур нейни кандидати се представиха най-убедително, но на втория загубиха. Това не означава, че шансовете на “Фронт Насионал” са малки – през 2014 година те бяха най-силната политическа сила на изборите за Европарламент.

В Холандия Герд Вилдерс, чиято предизборна кампания преди 2 г. се опираше на страха от български и румънски работници, сега се е концентрирала в ислямската заплаха, като това удвои гласовете му. 26% от холандците одобряват политиката на Вилдерс в момента. През 2012 г. бяха само 13%. Вилдерс настоява Холандия да излезе от ЕС. За същото се пребориха колегите му във Великобритания. Британската Независима партия успя да принуди премиера Дейвид Камерън да се бори за влиянието си, обещавайки референдум за излизане от общността, който предстои да се проведе.

Крайнодесни имат думата навсякъде в скандинавските държави, като най-голямо е влиянието им в Дания. В Германия на последните местни избори сериозни успехи пожъна “Алтернатива за Германия”, като до този момент по всичко личи, че на идните парламентарни избори те ще са в парламента.

Какво означава това за Европа? Ако не се стигне до действително излизане на членки от общността, следващите години пред ЕС ще са белязани от засилване на отслабването на Брюксел и сформирането в крайна сметка съвсем официално на една Европа на старите богати и една Европа на новите бедни членки. Ясно е към кои принадлежи България. Политиката към бежанците ще е рестриктивна и ще продължи тенденцията за изнасяне на проблема извън сърцевината на съюза – тоест на границите на България, Гърция, Италия. Разцепването на ЕС ще има и икономически последствия, които вероятно са единственият лост, който би накарал повечето европейци да преосмислят изборите си. Въпросът пред тях обаче към този момент е коя от класическите партии представлява действително и техните интереси – на средния европейски гражданин. Поредната победа на десни популисти дава този отговор – засега преобладава убеждението, че няма такива. Така че десният завой неминуемо ще доведе до сериозни промени в Европа, които включват все пак опит да се намали бюрокрацията на Брюксел и класическите партии да се обърнат отново най-вече към избирателите си и техните страхове. Дано това не става по популисткия начин, той и без това вече е зает.

  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания