Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Този бриош приготвих за Цветница, а за Великден мисля да го обогатя с яйца и още масло и захар”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
250 мл прясно мляко, 25 г натурално нишесте, 100 г захар, 60 г масло, 375 г брашно, половин пакетче (7 г) суха мая, 1 ч.л. какао за светлата шарка, 3 ч.л. какао за тъмната шарка, 2 с.л. кафява захар - за поръсване, настърганата кора на 1 лимон, есенция лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме крем от млякото и нишестето приготвяме крем в тенжера. След като се сгъсти, добавяме захарта и маслото и оставяме да се охлади.
Смесваме брашното с маята и започваме да добавяме при охладения крем. Добавяме и лимоновата есенция. Месим и добавяме брашно, докато се получи меко, нелепнещо тесто.
Разделяме тестото на две части. Към едната настъргваме кората на лимона и омесваме. Другата разделяме на две части и оцветяваме с какаото. Едната топка омесваме с 1 с.л. какао, а другата, с 3 с.л. какао. Получават се 3 топки, една по-голяма, бяла и две еднакви - тъмна и светла. Разделяме топките на 11 еднакви топчета. От тъмните оформяме фитил, около 10 см, от светло кафявите разточваме правоъгълник, в който завиваме фитила, а двете заедно увиваме в бял правоъгълник и оформяме така всички рулца. (Виж на снимките - б.а.)
Подреждаме в подходяща форма, като наслагваме рулцата на два или три пласта. Намазваме с малко мляко и поръсваме с кафява захар. Оставяме ги да втасат около 1,5 ч. Печем в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.