Горанов: Само общ пул може да дава втора пенсия до живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/5456147 www.24chasa.bg

Създаване на общ пул, в който да влязат личните партиди на осигурените в пенсионни фондове, за да се гарантира изплащането на пожизнена втора пенсия и наследяване на остатъка от личните партиди, но при определени условия.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предложи в петък финансовият министър Владислав Горанов.

Проектът предвижда хората, чиито натрупани средства не могат да осигурят пенсия в размер на поне 40% от социалната, да получават парите си накуп или разсрочено след пенсионирането. Тези, които са натрупали средства, позволяващи пенсия в размер от 40% до 100% от социалната пенсия, задължително ще се прехвърлят в общия пул. Остатъкът над 100% може да остане в индивидуалната партида и за неговото изплащане ще има възможност за избор.

Въпреки убедеността си, че само общ пул гарантира пожизнена пенсия, във вторник министърът обяви, че е готов да търси и други решения.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бивши ченгета, прекарвали нелегални емигранти през границата, няма да лежат присъдите си заради изтекла давност! Пълният абсурд е, че един от подсъдимите се издирва, за да позволи 15-годишното дело да бъде приключено, научи "България Днес". Сагата е по случая "Александър Ведър". Той е бивш зам.-шеф на отдел "Човешки ресурси" в МВР. През 2002 г.

Държавата забрави своите герои Побеждава Карл Луис и Бен Джонсън, а днес не може да ходи Най-бързият бял човек в света, българинът Николай Антонов-Таланта, който е надбягвал легенди като Карл Луис и Бен Джонсън, днес едва свързва двата края и тъне в мизерия. Таланта живее с майка си в родния Разград и се изхранва с инвалидната си пенсия от 300

В къщата на Фатик се нанася след излизането си на свобода Йосиф Йосифов-Йоско, научи "България Днес". Сливенският мафиот в момента излежава присъда за две убийства на пътя, а преди седмица скандално бе помилван от Софийския градски съд. Магистратите така и не счетоха за нужно да се съобразят с изричните доклади на затворническите шефове и част от