Горанов: Само общ пул може да дава втора пенсия до живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/5456147 www.24chasa.bg

Създаване на общ пул, в който да влязат личните партиди на осигурените в пенсионни фондове, за да се гарантира изплащането на пожизнена втора пенсия и наследяване на остатъка от личните партиди, но при определени условия.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предложи в петък финансовият министър Владислав Горанов.

Проектът предвижда хората, чиито натрупани средства не могат да осигурят пенсия в размер на поне 40% от социалната, да получават парите си накуп или разсрочено след пенсионирането. Тези, които са натрупали средства, позволяващи пенсия в размер от 40% до 100% от социалната пенсия, задължително ще се прехвърлят в общия пул. Остатъкът над 100% може да остане в индивидуалната партида и за неговото изплащане ще има възможност за избор.

Въпреки убедеността си, че само общ пул гарантира пожизнена пенсия, във вторник министърът обяви, че е готов да търси и други решения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.