Погребение обърнало Карадайъ към политиката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5456627 www.24chasa.bg
Мустафа Карадайъ

Едно погребение обръща семейството ни към политиката, разказа Ахмед Карадайъ, брат на оперативния председател на ДПС Мустафа Карадайъ. Братът живее в родното им село Борино, където е областен председател на движението.

Преди години, когато двамата били малки деца, покрай възродителния процес семейството било принуждавано да погребе свой близък в ковчег, разказа Ахмед Карадайъ по Би Ти Ви. В мюсюлманската религия обаче мъртъвците не се полагат в ковчег, затова и семейството не постъпило по този начин.

Глобиха ни 500 лева, които бяха страшно много пари по онова време, каза той.

Възродителният процес в Борино бил през  1975 г. Аз бях във втори клас, една седмица не ходихме на училище. Дойдоха в училище и ни изчетоха кой как ще се казва. Понеже съм Ахмед, казаха, че ще съм Александър. После сменихме името на Фидан, тъй като това име и на турски, и на български е така. Брат ми Мустафа беше Карамфил - така е и на двата езика, разказа Ахмед Карадайъ.

Според него и двамата като малки са нямали детство, тъй като е трябвало да работят. Плели са китеници, а малкият Мустафа умеел да тъче картинки по тях - правел елени.

Днес съселяните на Мустафа Карадайъ очакват от него той да им помогне и да направи водопровод и да канализира селото.