Заковаха начина за смятане на лихвата

https://www.24chasa.bg/Article/545718 www.24chasa.bg
Любомир Христов СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Банките вече няма да могат да играят с базовата лихва по отпуснатите заеми. Тя участва във формирането на крайната цена на кредита. Забраната бе одобрена от парламента с окончателното приемане на промени в закона за потребителския кредит. Там депутатите записаха, че след сключването на договора за кредит банките не могат да променят едностранно начина, по който смятат базовия лихвен процент.

Поправката беше предложена в публикация на "24 часа" и подкрепена от финансиста Любомир Христов. Тя не бе одобрена от икономическата комисия на парламента, но шефът й Мартин Димитров предложи да се гласува отделно.

Решено бе още банките да публикуват на интернет страницата си текущия размер на използваните базови лихви и методологията, по която са определени. Изискванията влизат в сила месец след обнародването им.

Ако банките променят методологията или не я публикуват, глобата е до 8 хил. лв. Отхвърлено бе предложение на БСП базовият процент да е пазарен индекс или такъв, който се изчислява по методика, определена от БНБ.

Банкерите бяха изненадани от промяната. В дискусиите представихме аргументи против подобни мерки, защото такова ограничение ще ни създаде проблеми особено при по-дългосрочните кредити, коментираха те. Тепърва всяка банка щяла да прави анализи и обмисля по каква методология да работи и как тя да е устойчива при дълги периоди.

Ако имате свободни пари, погасете стар банков кредит, съветват експертите. СНИМКА: ”24 ЧАСА”

“Приветствам решението, но то не едостатъчно, за да защити напълно интересите на клиентите”, смята обаче финансистът Любомир Христов. Според него депутатите е трябвало да запишат кои фактори да влизат в методологията. Сега банките можели да включват всичко, каквото им хрумне, например процента на лошите кредити, опасява се Христов. В чужбина променливата част от лихвата се изчислявала според независим от банката индекс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.